Sluiten

Borst- of flesvoeding

Alle baby’s willen regelmatig drinken. Vaak om de drie uur of zelfs vaker. In het begin moeten jullie hieraan wennen en is er nog geen regelmaat. Samen met de kraamverzorgster zal je hier je weg in vinden en ga je merken dat het voeden gedurende de kraamweek steeds beter gaat. Alle baby’s vallen wat af, dat is normaal. Na ongeveer twee weken zijn de meeste baby’s weer terug op hun geboortegewicht.

Borstvoeding
Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Het advies is om zes maanden borstvoeding te geven en daarna zolang moeder en kind zich daar prettig bij voelen. 

Voordelen voor de baby
- Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby de eerste zes maanden nodig heeft.
- Borstvoeding beschermt de baby tegen ziekten, er zitten afweerstoffen en andere werkzame stoffen in.
- Borstvoeding beschermt je kind mogelijk tegen overgewicht op latere leeftijd. 

Voordelen voor moeder
- Borstvoeding kost niets en je hebt het altijd bij je.
- Borstvoeding beperkt het bloedverlies na de bevalling.
- Borstvoeding helpt je om weer op gewicht te komen.
- Borstvoeding zorgt voor een band tussen jou en je kind.
- Er zijn aanwijzingen dat vrouwen die lange tijd borstvoeding geven een lager risico hebben op bepaalde vormen van kanker. 

Een goede voorbereiding op het geven van borstvoeding is belangrijk. Lees je in, woon een voorlichtingsavond bij of praat met mensen uit je omgeving die borstvoeding geven of hebben gegeven. Dat kan wellicht eventuele twijfels wegnemen. Weet je het nog niet zeker? Onze tip: probeer het in elk geval uit. Je kunt altijd nog stoppen. Je hebt het dan in ieder geval geprobeerd. Bovendien is elke week borstvoeding die je geeft goed.

Bij borstvoeding is het belangrijk je baby regelmatig aan te leggen, het voeden op verzoek. Dit stimuleert de melkklieren en zorgt ervoor dat de borstvoeding op gang kan komen. Bij de ene vrouw duurt dit wat langer dan bij de andere. Na enkele dagen krijg je stuwing, dit betekent soms pijnlijke, volle borsten. Leg je baby vaak aan om zo de stuwing te verhelpen. Na ongeveer twee dagen wordt dit minder.

Zijn er problemen met de borstvoeding, bijvoorbeeld met het aanleggen, is er weinig borstvoeding, heb je last van tepelkloven of veel pijn tijdens het voeden, dan kunnen wij samen met de kraamverzorgster een aantal tips geven en een plan maken om de situatie te verbeteren. Lijkt het niet beter te gaan dan is het inschakelen van een lactatiekundige vaak heel zinvol. 

Flesvoeding
Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt geven. Bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt die terechtkomen in de moedermelk en niet goed zijn voor je kindje. Dan heb je weinig keuze, ook al wil je misschien wel graag. Ook als je om een andere reden geen borstvoeding kunt geven, of dit niet wil, dan is flesvoeding (kunstvoeding) een betrouwbaar en veilig alternatief.  

Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’. Wanneer deze term op de verpakking staat, bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Voor Nederland is in de Europese wetgeving vastgelegd wat er in volledige zuigelingenvoeding moet zitten. Het maakt dus niet uit welk merk je kiest of hoe duur het product is.
Bij flesvoeding moeten kindjes vaak wennen aan het drinken uit een fles. Soms moeten jullie meerdere flessen en spenen uitproberen. Hier kan de kraamverzorgster je goed bij helpen. Het is niet verstandig om snel van flesvoeding te wisselen, hierdoor kan je kindje darmkrampjes krijgen.

Bij alle vrouwen komt de borstvoeding vaak wel op gang, ook als je geen borstvoeding wil geven. Het dragen van een strakke (sport)beha is aan te raden, hier houd je het stimuleren van de borstvoeding wat mee tegen. Vaak is de ergste stuwing na 24 uur weer verdwenen.