Sluiten

Veelgestelde vragen

Mag ik tijdens de zwangerschap.....

... duiken/diepzeeduiken? 
Nee! In de zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op decompressieziekte en de behandeling hiervoor in een decompressietank is gevaarlijk voor de baby. Dit geldt voor elke diepte en voor elke tijdsduur.

... mijn haar verven? 
Als je je haar wilt verven tijdens de zwangerschap is dit geen probleem. Het resultaat van het verven kan in de zwangerschap wel anders zijn dan daarbuiten.

... naar de sauna?
In de sauna kan je lichaamstemperatuur enkele graden stijgen. Hoeveel die stijgt hangt af van de temperatuur in de sauna, de gevoeligheid daarvoor en de tijd die je binnenblijft. Bij de één stijgt de temperatuur veel sneller dan bij de ander. Iemand die gewend is naar de sauna te gaan zal ook minder last hebben van de temperatuurstijgingen. Het kan zijn dat je lichaam tijdens de zwangerschap anders reageert op de sauna dan je gewend bent. Als je niet lekker wordt, kun je beter niet meer naar de sauna gaan gedurende de zwangerschap. Aangeraden wordt om de eerste drie maanden van de zwangerschap niet naar de sauna te gaan en als je nooit eerder naar de sauna geweest bent, dit niet te gaan proberen tijdens de zwangerschap.

... onder de zonnebank?
Voor de zonnebank (of het zonnebaden) geldt hetzelfde als voor de sauna: niet mee starten als je het nooit eerder gedaan hebt en niet tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Het is belangrijk goed naar je lichaam te luisteren. Verder is het zo dat UV-straling een zwangerschapsmasker (pigmentvlekken in het gezicht) kan veroorzaken. Let er verder op dat je voldoende drinkt en mocht je niet lekker worden in de zon, zoek dan de schaduw op.

... op reis naar de tropen?
Reizen naar de tropen is niet zonder risico. Zwangeren hebben een verminderde afweer en hebben hierdoor meer kans op een infectie met een virus of bacterie. Dit kan onder andere leiden tot hoge koorts en/of diarree en is niet zonder risico. Ook zijn de medische voorzieningen in sommige landen zeer minimaal. Daarom is het belangrijk bij de GGD goed te informeren naar het land van bestemming, de mogelijkheden tot vaccinatie en af te wegen of je werkelijk wilt gaan.

... op wintersport?
Of je tijdens de zwangerschap veilig op wintersport kan gaan, hangt af van de hoogte van het wintersportgebied, je vaardigheden als skiër en de duur van de zwangerschap. Hoog in de bergen bevat de lucht minder zuurstof dan in de lager gelegen gebieden. Mensen die hoog in de bergen wonen zijn hieraan gewend, vakantiegangers niet. Door tekort aan zuurstof kan benauwdheid ontstaan (ook kunnen flinke bloedneuzen optreden). Voor zwangere vrouwen is dat ongunstig, want ze moeten niet alleen zichzelf, maar ook het ongeboren kind van zuurstof voorzien. Daarom kan je beter niet op vakantie gaan naar een gebied dat hoger dan 2000 meter ligt. Wanneer je hoogzwanger bent, ben je minder stabiel dan vóór de zwangerschap. De gewrichtsbanden zijn kwetsbaarder dan normaal en het evenwichtspunt is veranderd. Je staat wiebeliger op de ski’s en bent sneller uit balans. Verder is er altijd een kans op vallen tijdens de zwangerschap. Al kun je zelf nog zo goed skiën, je kunt altijd vallen door toedoen van een ander!

... paracetamol gebruiken?
Als er sprake is van incidentele pijn of koorts bij een verkoudheid, kun je als pijnstiller paracetamol (zonder codeïne of coffeïne) gebruiken. Gebruik niet zomaar paracetamol bij klachten die je voor de zwangerschap niet eerder gehad hebt, maar neem dan eerst contact met ons op. Je mag de gewone dagdosis gebruiken, zie hiervoor de bijsluiter.

... schilderen?
Als je wilt schilderen tijdens de zwangerschap is het belangrijk om goed te ventileren en het liefst een verf op waterbasis te gebruiken.

…sporten?
Regelmatige lichaamsbeweging is in de zwangerschap voor de meeste vrouwen een aanrader. Je blijft in goede conditie, je voelt je beter, het verstevigt je spieren en je hebt minder kans op spataderen en obstipatie. Wel is het erg belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Hoe intensief je kunt trainen hangt af van de mate waarin je vóór de zwangerschap al sport hebt beoefend.

... verdoving of een foto laten maken bij de tandarts?
Goede gebitsverzorging is belangrijk, ook tijdens de zwangerschap. Door de hormonen heb je sneller last van gezwollen en bloedend tandvlees, waardoor het moeilijker is je tanden schoon te houden. Als voor een tandheelkundige behandeling een plaatselijke verdoving nodig is, is dat geen probleem. Geef wel even aan dat je zwanger bent. Ook het maken van een röntgenfoto bij de tandarts is in principe geen probleem tijdens de zwangerschap. Als je aangeeft dat je zwanger bent, krijg je een loden schort om je buik te beschermen. Maar meestal is het geen probleem de foto uit te stellen tot na de bevalling en dit heeft wel de voorkeur.

... vliegen?
Zolang de zwangerschap normaal verloopt mag je vliegen. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je vliegen tot 32-34 weken zwangerschap (altijd even navragen bij de vliegmaatschappij). De reden voor deze beperking is dat vliegtuigmaatschappijen geen bevalling in de lucht willen riskeren. Er is dus geen medische reden om niet te vliegen in de zwangerschap. Bij lange vluchten is het belangrijk om regelmatig een stukje te lopen. Sommige vliegtuigmaatschappijen vragen om een zwangerschapsverklaring zodat ze precies weten hoever je zwanger bent. Deze kunnen wij voor je uitprinten. Een fit-to-fly verklaring mogen wij om juridische redenen niet verstrekken. Hiervoor moet je bij een onafhankelijke arts zijn. Vraag hier naar bij je vliegtuigmaatschappij.