Sluiten

Stuitligging

De meeste baby's liggen aan het einde van de zwangerschap in hoofdligging, dit betekent met het hoofdje naar beneden. Als je baby met zijn billen naar beneden ligt noemen we dat een stuitligging. Baby's bewegen regelmatig in het vruchtwater en veranderen vaak van ligging. Rond 36 weken liggen de meeste baby's in hoofdligging en nog 3-4% in stuitligging. Rond 30 weken ligt nog ongeveer 25% van de kinderen in stuitligging. Een stuitligging geeft meer kans op complicaties tijdens en na de bevalling.

Tijdens je zwangerschapscontroles voelen we naar de ligging van de baby. Sommige baby's liggen de gehele zwangerschap in stuit, sommigen wisselen veel van houding. Wanneer jouw kindje voortdurend in stuit ligt, kunnen wij adviseren om moxatherapie te proberen. Yvonne Huinink is een acupuncturist in Doetinchem die deze behandeling uitvoert. De optimale tijd voor deze behandeling is tussen de 32 en 34 weken zwangerschap.

Bij de liggingsecho rond 36 weken kijken we naar de ligging van de baby. Indien de baby dan in stuit ligt verwijzen we je naar de gynaecoloog. Samen ga je in gesprek en kies je tussen afwachten of een uitwendige versie. Als je ervoor kiest om niks te doen, is het altijd nog mogelijk dat de baby spontaan naar hoofdligging draait. Die kans is wel klein als je 36 weken zwanger bent en wordt steeds kleiner omdat de hoeveelheid vruchtwater afneemt. Een uitwendige versie is het draaien van je kind van stuitligging naar hoofdligging. Dit doet de gynaecoloog met de handen, aan de buitenkant van je buik. Op deze site kun je hier meer over lezen. Als dat lukt kun je normaal bevallen en kiezen waar en hoe je wilt bevallen.

Wanneer de baby aan het einde van de zwangerschap nog in stuit ligt, dan vinden je zwangerschapscontroles in het ziekenhuis plaats. Samen met de klinisch verloskundige en gynaecoloog ga je beslissen wat de beste manier van bevallen is, een vaginale stuitbevalling of een keizersnede.  

Bron: www.deverloskundige.nl