Sluiten

Thuis of poliklinisch?

Wat betreft de plaats van de bevalling zijn er, als er geen medische reden is, twee mogelijkheden: je kunt thuis bevallen of poliklinisch in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat je een plek kiest waar je je op je gemak voelt. Voor de één is dat thuis en voor de ander het ziekenhuis.

Thuis
Je kunt thuis bevallen als jij en je kind gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent. Wanneer je ons gebeld hebt dat de bevalling begonnen is, komen we op huisbezoek. We controleren moeder en baby. Afhankelijk van de vordering blijven we bij je thuis, of komen we op een later moment weer terug. Het fijne aan een thuisbevalling is dat je zelf dus niet op pad hoeft met weeën. Je kunt in je eigen bed liggen, onder je eigen douche staan of buiten een rondje lopen. Ook komen moeder en kind niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën en heb je minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling.
Het is wel verstandig om een tas klaar te zetten voor het ziekenhuis. De kans bestaat altijd dat er complicaties optreden waardoor we alsnog naar het ziekenhuis moeten gaan. Houd er rekening mee dat bij een eerste bevalling bijna de helft van de bevallende vrouwen, alsnog naar het ziekenhuis wordt verwezen. Voor vrouwen die al eerder zijn bevallen ligt dit aantal een stuk lager. Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis tijdens de bevalling geen spoed en kunnen we gewoon rustig met eigen vervoer gaan. Als er wel spoed is, beslissen wij of het nodig is om een ambulance te bellen. Dit komt echter in minder dan 5% van de bevallingen voor.
Wanneer je thuis wilt bevallen, is het belangrijk dat je de hiervoor benodigde spullen in huis hebt en dat je bed minimaal 80 centimeter hoog is. Bij een thuisbevalling is naast de verloskundige een kraamverzorgster aanwezig, zij assisteert tijdens de bevalling en blijft tot een paar uur na de bevalling.

Poliklinisch
Als je poliklinisch wilt gaan bevallen, ga je tijdens de bevalling naar het ziekenhuis. De eerste weeën heb je dan al gehad. Wij komen vaak eerst bij je thuis langs en spreken met je af wanneer we naar het ziekenhuis gaan. Op dat moment bellen we ook een kraamverzorgster, die dan ook naar het ziekenhuis zal komen. Indien er geen medische indicatie is, zal er dus geen verpleegkundige, verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis aanwezig zijn. Wij kunnen hen natuurlijk wel altijd om assistentie vragen wanneer dit nodig mocht zijn. Als alles goed gaat, mag je een paar uur na de bevalling weer naar huis, ook 's nachts. De kraamverzorgster gaat mee naar huis om jullie op weg te helpen.
Bij een poliklinische bevalling betaal je meestal een eigen bijdrage, kijk hiervoor naar de polis van je zorgverzekering.
Let op: alleen kraamverzorgsters van Naviva (voorheen Yunio), KraamZus (voorheen Liemerscare) en De Kraamvogel (voorheen ZIN) helpen ons bij een poliklinische bevalling! Zij hebben namelijk een contract met het Slingeland Ziekenhuis. Heb je kraamzorg geregeld bij een ander kraamcentrum? Wij zullen dan voor de poliklinische bevalling Naviva inschakelen. Een kraamverzorgster van het andere kraamcentrum kan dan wel voor de zorg in de kraamweek komen.