Sluiten

Nieuws

Nieuwe spreekuurlocatie Zelhem

Sinds begin februari hebben wij een nieuwe spreekuurlocatie in Zelhem! We houden geen spreekuur meer bij Huisartsenpraktijk De Pelikaan, maar nu bij het consultatiebureau. Adres: Zuivelweg 2a, 7021 CS Zelhem. Team blauw zal hier zijn op dinsdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur. 

Voorlichting borstvoeding

Het is mogelijk om tijdens de zwangerschap een borstvoedingscursus te volgen. Het voordeel van het volgen van een cursus is dat je veel meer informatie hebt gekregen over het geven van borstvoeding en de zaken waar je tegenaan kunt lopen, waardoor je al handvatten hebt om deze problemen mogelijk te voorkomen of op te lossen. Er zijn een aantal lactatiekundigen in de regio die deze avonden organiseren. 

Voorlichtingsavond bij Nona
Deze avond wordt afwisselend verzorgd door lactatiekundigen Linda Offereins (Lactacare) en Femmie de Jong (Lactatiekundige Femmie). De volgende onderwerpen komen aan bod: het belang van borstvoeding voor moeder en kind; de wijze waarop het lichaam moedermelk aanmaakt; goed aanleggen; het voorkomen van problemen zoals tepelkloven; borstvoeding en werken. De voorlichtingsavond vindt plaats in de wachtkamer van Nona. Partners zijn van harte uitgenodigd om mee te komen. De kosten bedragen €25,00, dit wordt veelal vergoed door je zorgverzekeraar. Aanmelden kan bij de assistente van Nona.

Data 2020:
22 januari Linda
26 februari Femmie
18 maart Linda
22 april Femmie
20 mei Linda
24 juni Femmie
22 juli Linda
19 augustus Femmie
16 september Linda
28 oktober Femmie
18 november Linda
16 december Femmie
Tijd: 19:30-21:00 uur. 


Voorlichtingsavond MaMa
Deze avond wordt verzorgd door Marlinda Roes (lactatiekundigenpraktijk MaMa). Enkele onderwerpen die deze avond behandeld zullen worden zijn: hoe werkt borstvoeding; aanleggen van de baby; hoe werkt borstvoeding; oplossen van problemen; kolven van de moedermelk. De kosten zijn €25,00 per persoon, kom je als stel dan betaal je €35,00. Marlinda geeft voorlichtingsavonden in Zevenaar, 's-Heerenberg en Ulft, kijk hiervoor op haar website. Aanmelden kan via 06-23499935 of lactatiekundigenpraktijkmama@gmail.com

Inloopspreekuur borstvoeding
Iedere maandagavond is er een gratis borstvoedingsspreekuur bij Nona, lactatiekundige Femmie de Jong is dan aanwezig. Je kunt terecht als je zwanger bent, bijvoorbeeld als je twijfelt of je borstvoeding wil geven of indien bij een vorige keer het borstvoeding geven niet goed is verlopen. Je kunt ook terecht met je baby, om te bespreken hoe de borstvoeding verloopt, adviezen te krijgen of de baby te wegen.

19:00-20:00 uur: inloopspreekuur 
20:00-21:00 uur: op afspraak, deze kun je inplannen bij de assistente van Nona.


Lactatiekundigen
Je kunt altijd bij onze lactatiekundigen terecht voor een telefonisch consult, consult aan huis of het huren van een kolfapparaat; zowel in de zwangerschap als in de kraamtijd. 

Lactacare
Linda Offereins
06-10140173
www.lactacare.nl

Lactatiekundige Femmie
Femmie de Jong
06-11325066
www.lactatiekundigefemmie.nl

Lactatiekundigenpraktijk MaMa
Marlinda Roes 
06-23499935
www.lactatiekundigenpraktijkmama.nl

Voorlichtingsavond bevalling

Naarmate de bevalling dichterbij komt zal de behoefte aan informatie hierover toenemen. Goede informatie kan onzekerheden wegnemen en ervoor zorgen dat je deze bijzondere periode met vertrouwen tegemoet gaat.
Wij bieden informatieavonden aan die georganiseerd worden door het Verloskundig Samenwerkingsverband De Slinge, een samenwerking van alle verloskundigenpraktijken uit de regio en het Slingeland Ziekenhuis. Tijdens de voorlichtingsavond wordt er uitleg gegeven over thuis, poliklinisch of medisch bevallen en er is een rondleiding op de verloskamers. Verder is er gelegenheid om vragen te stellen aan een gynaecoloog, verloskundigen, verpleegkundigen, lactatiekundigen en kraamverzorgenden.

De voorlichtingsavonden zijn iedere eerste dinsdag van de maand van 19:30 uur tot 21:30 uur in het Auditorium van het Slingeland Ziekenhuis.
Je kunt je aanmelden vanaf 28 weken zwangerschap. Dit kan iedere dag tussen 9:00 uur en 12:00 uur via het secretariaat Verloskunde van het Slingeland Ziekenhuis: 0314-329281.

Data 2020:
Dinsdag 7 januari
Dinsdag 4 februari
Dinsdag 3 maart
Dinsdag 7 april
Dinsdag 12 mei
Dinsdag 2 juni
Dinsdag 7 juli
Dinsdag 4 augustus
Dinsdag 1 september
Dinsdag 6 oktober
Dinsdag 3 november
Dinsdag 1 december

Waarneming

Wij werken in twee teams met vaste verloskundigen. In geval van vakantie, ziekte of nascholing kan het zijn dat je een waarneemster treft. Uiteraard zijn de waarnemend verloskundigen goed opgeleid en ingewerkt in onze praktijk. Hieronder vind je informatie over de waarneemsters die op dit moment in onze praktijk werkzaam zijn.

Lees meer...

Anticonceptie

Je kunt bij ons ook terecht voor anticonceptie! 

Vruchtbaarheid na de bevalling
Het bloedverlies na de bevalling houdt gemiddeld vier tot zes weken aan. Na ongeveer zes weken is je baarmoeder hersteld en kun je weer gemeenschap hebben. Daarna kan je menstruatie weer op gang komen, maar het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt, vindt je eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap verkleinen, maar niet uitsluiten.
Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden, bedenk dan hoe je dit wil voorkomen. In het kraambed en tijdens de nacontrole bespreken we de mogelijkheden van anticonceptie. 

Anticonceptiemiddel kiezen
Welke anticonceptiemethode het best bij jou past hangt af van verschillende dingen. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding of wil je snel weer zwanger worden, dan zal de keuze verschillend zijn voor de voorbehoedsmiddelen. Kijk bijvoorbeeld hier voor meer informatie.

Anticonceptie voorschrijven of plaatsen
Je kunt bij ons terecht voor uitgebreide informatie, samen kijken we dan welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. We kunnen vervolgens de pil, Nuvaring of anticonceptiepleister voorschrijven, of we maken een afspraak voor het plaatsen van een spiraal (Mirena, Kyleena, T-Safe of Ballerine).

Centering Pregnancy

Bij ons in de praktijk heb je de keuze uit twee vormen van zorg in de zwangerschap, Centering Pregnancy en de reguliere controles. Tijdens het intakegesprek bekijken we samen wat het beste bij jou past.

Wat is CenteringPregnancy?
Als je zwanger bent verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. Maar dat niet alleen. De zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Misschien ga je anders eten en wat is dan wel of niet goed. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga ik mijn baby straks geven en hoe ga ik dat dan doen als mijn kindje er eenmaal is? Meer of minder werken? Wie gaat wat doen in ons gezin? Als je al een kindje hebt, hoe ga ik die dan voorbereiden op deze baby. Er zijn dus veel dingen waar je in de zwangerschap over na moet denken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en de andere medische controles goed zijn. CenteringPregnancy is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

In het kort
- 17 uur méér zorg dan in een individueel traject verloskundige zorg
- Meer onderwerpen bespreken en dieper in gaan op de onderwerpen
- Verloskundige zorg in een groep zwangeren die ongeveer in dezelfde tijd zijn uitgerekend
- Individueel contact met verloskundige voor uitwendig onderzoek
- Ervaringen delen en van elkaar leren
- 9 bijeenkomsten van 2 uur i.p.v. controles van 15 minuten, en een bijeenkomst na de bevalling
- Actieve betrokkenheid bij de zorg
- Je leert hoe je je bloeddruk zelf kunt meten, je urine testen, jezelf wegen en je eigen zwangerschapskaart bijhouden. Ook leer je hoe je gezondere keuzes kunt maken voor jezelf, je zwangerschap en je baby.

Elkaar steunen en kennis uitwisselen
In de groep worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby.
Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen en zo nodig elkaar kunt steunen.

Vaste dag en tijdstip
De groepszorg is op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je
zwangerschap. Je hoeft niet meer te wachten op een controle. Vanaf 36 weken zwangerschap zullen de controles individueel plaatsvinden, zodat je ook je andere verloskundigen kunt leren kennen.

Beter contact met je verloskundige
Je hebt langer contact met de verloskundige dan tijdens de 1 op 1 controles. Je kunt dus meer vragen stellen en langer over iets doorpraten. Dat is niet alleen prettig voor jou maar ook belangrijk voor de verloskundige: zij hoort meer en kan beter begrijpen wat er voor jou en de andere vrouwen belangrijk is.

Betere uitkomsten van de zwangerschap
Uit onderzoek in Amerika blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Ook in Nederland zijn de uitkomsten van de zwangerschap beter. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden. Degene die het concept CenteringPregnancy ooit bedacht, heeft inmiddels meerdere prijzen mogen ontvangen.

Klik hier voor meer informatie en verhalen uit de praktijk.