Sluiten

Nieuws

Coronavirus

Update 18 oktober 2020

De coronamaatregelen moeten helaas weer aangescherpt worden. Ook wij houden een routekaart aan, waarbij onderscheid wordt gemaakt per risiconiveau. Mocht de situatie in onze regio dus verbeteren of verslechteren, dan passen wij onze besluiten hierop aan. Onderstaande adviezen gelden bij risiconiveau ernstig.

Corona en zwangerschap

Voor zover bekend lijkt het ziekteverloop bij zwangeren hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Je hoeft je dus geen extra zorgen te maken. Ook blijkt het coronavirus geen verhoogde kans te geven op een miskraam of een aangeboren afwijking bij het kind. Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangeren vatbaarder zijn voor het nieuwe coronavirus. 
Indien je klachten hebt van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of plotseling verlies van reuk of smaak wordt geadviseerd om thuis te blijven en je te laten testen. Bel de huisarts alleen indien je ernstige klachten hebt, bijvoorbeeld hoge koorts of moeizame ademhaling. Kijk voor meer informatie op de site van het RIVM.
Als je werkt in de zorg, op een basisschool of kinderdagverblijf en het niet lukt om 1,5 meter afstand te houden, dan is het verstandig om vanaf 28 weken zwangerschap ander werk te gaan doen. Vraag hiernaar bij je werkgever of bedrijfsarts.

Zwangerschapscontroles

 • Kom met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of plotseling verlies van reuk of smaak niet naar de praktijk. Neem telefonisch contact op, zodat we de afspraak kunnen verzetten.
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst, in onze hal staat een hygiënezuil. 
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot andere zwangeren en zorgverleners.
 • Zowel zwangere als partner dienen een mondkapje te dragen tijdens het gehele bezoek aan onze praktijk. De verloskundige zal ook een mondkapje dragen en tevens handschoenen bij lichamelijk onderzoek.
 • Je partner is welkom bij controles en echo’s, kinderen en andere familieleden mogen helaas niet meer mee. We vragen of je kritisch wilt overwegen bij welke controles je partner wel of niet meekomt.
 • Het controleschema blijft zoals gebruikelijk. Intakegesprekken en nacontroles kunnen eventueel telefonisch, geef bij de assistente aan wat jouw voorkeur heeft.
 • Het hartjesspreekuur gaat door. Het is niet verantwoord om met teveel mensen in de wachtkamer te zijn en daarom is het niet meer mogelijk om iemand mee te nemen naar het hartjesspreekuur, ook je partner niet.
 • Centering Pregnancy bijeenkomsten worden tijdelijk geannuleerd. Voor de lopende groepen wordt er geïnformeerd of deze een digitale doorstart krijgen.
 • Bij terugkeer uit een vakantieland waar het reisadvies oranje of rood is, luidt het advies van het RIVM om tien dagen in thuisquarantaine te gaan. We vragen jullie dan ook om afspraken bij ons te verzetten tot na deze tien dagen. Bel onze assistente voor overleg wanneer je denkt dat een eerder consult noodzakelijk is. Kijk op de website Nederlandwereldwijd voor een reisadvies per land.
 • In het Slingeland Ziekenhuis gelden andere maatregelen, kijk op hun website voor de laatste informatie. In ieder geval is het dragen van een mondkapje verplicht en dien je zoveel mogelijk alleen te komen. Alleen bij de vroege echo, de termijnecho, de echo en controle bij 32 weken, de echo en controle bij 36 weken en een spoedconsult mag je partner meekomen. 


Ons controleschema is als volgt:

Vroege echo rond 8 weken
Intakegesprek rond 9-10 weken
Termijnecho rond 10-12 weken
Controle rond 16 weken
20-wekenecho bij EVA rond 19 weken
Controle rond 23 weken
Controle rond 27 weken
Controle rond 30 weken
Controle rond 33 weken
Liggingsecho rond 35-36 weken
Controle rond 35-36 weken
Controle rond 37-38 weken
Controle rond 39 weken
Controle rond 40 weken
Controle rond 41 weken
Groeiecho’s op indicatie bij EVA rond 28, 32 en 36 weken 
Nacontrole 6 weken na de bevalling

 • De voorlichtingsavonden over de bevalling kunnen zeker tot het einde van dit jaar nog niet worden georganiseerd. De presentatie is wel digitaal te bekijken op de website van ons Verloskundig Samenwerkingsverband.
 • De informatieavonden over borstvoeding worden geannuleerd. Lactatiekundige Linda Offereins biedt een online voorlichting over borstvoeding. Deze voorlichting bestaat uit 3 uur online informatie, gekoppeld aan een telefoongesprek met de lactatiekundige voor het nabespreken en stellen van vragen. De kosten hiervan zijn €25,00. Neem hiervoor contact op met Linda: info@lactacare.nl


Bevalling

 • Je mag zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen.
 • Wij zullen tijdens de bevalling een mondkapje dragen. Bij een thuisbevalling hoeven de barende en partner dit niet. Bij een bevalling in het ziekenhuis dienen de barende en partner bij aankomst en vertrek in het ziekenhuis een mondkapje te dragen. Op de kamer draagt de partner een mondkapje wanneer er zorgverleners aanwezig zijn.
 • Bij zowel een thuis- als ziekenhuis bevalling mag er indien gewenst één extra persoon aanwezig zijn, naast je partner. Bijvoorbeeld een doula, geboortefotograaf, moeder of vriendin. Uiteraard mag deze persoon geen klachten hebben en dient hij of zij een mondkapje te dragen.
 • Het is zowel thuis als in het ziekenhuis mogelijk om in bad te bevallen. 


Kraamtijd

 • We zullen twee keer langskomen voor een kraamvisite, we verrichten dan ook de hielprik bij de baby. De rest van de controles in de kraamweek doen we telefonisch. Indien er problemen of bijzonderheden zijn dan neemt de kraamverzorgster contact met ons op, uiteraard kunnen we dan extra langskomen.
 • Laat het ons van tevoren telefonisch weten indien er in huis zieke of verkouden mensen zijn.
 • Wij dragen een mondkapje tijdens ons bezoek, de kraamvrouw en partner hoeven dit niet.
 • Wanneer je bent opgenomen op de kraamafdeling, mag je partner 24 uur per dag aanwezig zijn. Broertjes en zusjes mogen eenmaal per dag onder begeleiding van de partner op bezoek komen als de kraamvrouw nog minimaal 24 uur in het ziekenhuis moet blijven. Andere bezoekers zijn niet toegestaan.


Anticonceptie

Neem telefonisch contact met ons op indien je anticonceptie nodig hebt. Indien het plaatsen van een spiraal wenselijk is, plannen we een afspraak op onze praktijk. We vragen je om alleen te komen.

Vragen

Bij verloskundige vragen zijn wij uiteraard telefonisch bereikbaar. Houd verder de landelijke informatie vanuit de regering en het RIVM in de gaten, dit doen wij ook. Op onze website en social media vind je voortdurend de laatste updates.
Blijf gezond!


Met vriendelijke groet,
Verloskundigen en assistentes van verloskundigenpraktijk Nona

Lees meer...

Hartjesspreekuur

Het begin van de zwangerschap kan een spannende periode zijn omdat je de baby nog niet voelt bewegen. Daarom bieden wij iedere maandagavond van 18:00 tot 18:30 uur een inloopspreekuur om even naar het hartje van de baby te kunnen luisteren! Dit is bedoeld voor zwangeren tussen 12 en 24 weken, een afspraak maken is niet nodig. We vragen je bij klachten of bijzonderheden een afspraak te maken op ons gewone spreekuur. Let op: het is niet verantwoord om met teveel mensen in de wachtkamer te zijn en daarom is het helaas niet meer mogelijk om iemand mee te nemen naar het hartjesspreekuur, ook je partner niet.

Voorlichting borstvoeding

Let op: in verband met het coronavirus hanteren ook de lactatiekundigen een andere werkwijze. De lactatiekundigen die verbonden zijn aan onze praktijk zijn iedere dag telefonisch bereikbaar voor overleg. De informatieavonden over borstvoeding worden geannuleerd. Lactatiekundige Linda Offereins biedt een online voorlichting over borstvoeding. Deze voorlichting bestaat uit 3 uur online informatie, gekoppeld aan een telefoongesprek met de lactatiekundige voor het nabespreken en stellen van vragen. De kosten hiervan zijn €25,00. Neem hiervoor contact op met Linda: info@lactacare.nl
______________________________________________________________________________________________________

Het is mogelijk om tijdens de zwangerschap een borstvoedingscursus te volgen. Het voordeel van het volgen van een cursus is dat je veel meer informatie hebt gekregen over het geven van borstvoeding en de zaken waar je tegenaan kunt lopen, waardoor je al handvatten hebt om deze problemen mogelijk te voorkomen of op te lossen. Er zijn een aantal lactatiekundigen in de regio die deze avonden organiseren. 

Voorlichtingsavond bij Nona
Deze avond wordt afwisselend verzorgd door lactatiekundigen Linda Offereins (Lactacare) en Femmie de Jong (Lactatiekundige Femmie). De volgende onderwerpen komen aan bod: het belang van borstvoeding voor moeder en kind; de wijze waarop het lichaam moedermelk aanmaakt; goed aanleggen; het voorkomen van problemen zoals tepelkloven; borstvoeding en werken. De voorlichtingsavond vindt plaats in de wachtkamer van Nona. Partners zijn van harte uitgenodigd om mee te komen. De kosten bedragen €25,00, dit wordt veelal vergoed door je zorgverzekeraar. Aanmelden kan bij de assistente van Nona.

Data 2020:
22 januari Linda
26 februari Femmie
18 maart Linda
22 april Femmie
20 mei Linda
24 juni Femmie
22 juli Linda
19 augustus Femmie
16 september Linda
28 oktober Femmie
18 november Linda
16 december Femmie
Tijd: 19:30-21:00 uur. 


Voorlichtingsavond MaMa
Deze avond wordt verzorgd door Marlinda Roes (lactatiekundigenpraktijk MaMa). Enkele onderwerpen die deze avond behandeld zullen worden zijn: hoe werkt borstvoeding; aanleggen van de baby; hoe werkt borstvoeding; oplossen van problemen; kolven van de moedermelk. De kosten zijn €25,00 per persoon, kom je als stel dan betaal je €35,00. Marlinda geeft voorlichtingsavonden in Zevenaar, 's-Heerenberg en Ulft, kijk hiervoor op haar website. Aanmelden kan via 06-23499935 of info@lactatiekundigenpraktijkmama.nl

Inloopspreekuur borstvoeding
Iedere maandagavond is er van 19:00 tot 20:00 uur een gratis borstvoedingsspreekuur bij Nona, lactatiekundige Femmie de Jong is dan aanwezig. Je kunt terecht als je zwanger bent, bijvoorbeeld als je twijfelt of je borstvoeding wil geven of indien bij een vorige keer het borstvoeding geven niet goed is verlopen. Je kunt ook terecht met je baby, om te bespreken hoe de borstvoeding verloopt, adviezen te krijgen of de baby te wegen.


Lactatiekundigen
Je kunt altijd bij onze lactatiekundigen terecht voor een telefonisch consult, consult aan huis of het huren van een kolfapparaat; zowel in de zwangerschap als in de kraamtijd. 

Lactacare
Linda Offereins
06-10140173
info@lactacare.nl 
www.lactacare.nl

Lactatiekundige Femmie
Femmie de Jong
06-11325066
mail@lactatiekundigefemmie.nl 
www.lactatiekundigefemmie.nl

Lactatiekundigenpraktijk MaMa
Marlinda Roes 
06-23499935
info@lactatiekundigenpraktijkmama.nl 
www.lactatiekundigenpraktijkmama.nl

Waarneming

Wij werken in twee teams met vaste verloskundigen. In geval van vakantie, ziekte of nascholing kan het zijn dat je een waarneemster treft. Uiteraard zijn de waarnemend verloskundigen goed opgeleid en ingewerkt in onze praktijk. Hieronder vind je informatie over de waarneemsters die op dit moment in onze praktijk werkzaam zijn.

Femke van team blauw is vanaf eind 2019 langdurig afwezig, Lotte vervangt haar.
Jasmijn is vaste waarneemster in onze praktijk. Dit betekent dat ze vakanties en vrije dagen van verloskundigen van zowel het roze als het blauwe team vervangt.

Lees meer...

Anticonceptie

Je kunt bij ons ook terecht voor anticonceptie! Je hoeft niet bij Nona bekend te zijn om een afspraak te maken.

Vruchtbaarheid na de bevalling
Het bloedverlies na de bevalling houdt gemiddeld vier tot zes weken aan. Na ongeveer zes weken is je baarmoeder hersteld en kun je weer gemeenschap hebben. Daarna kan je menstruatie weer op gang komen, maar het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt, vindt je eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap verkleinen, maar niet uitsluiten.
Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden, bedenk dan hoe je dit wil voorkomen. In het kraambed en tijdens de nacontrole bespreken we de mogelijkheden van anticonceptie. 

Anticonceptiemiddel kiezen
Welke anticonceptiemethode het beste bij jou past hangt af van verschillende dingen. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding of wil je snel weer zwanger worden, dan zal de keuze verschillend zijn voor de voorbehoedsmiddelen. Kijk bijvoorbeeld hier voor meer informatie over anticonceptiemethoden.

Anticonceptie voorschrijven of plaatsen
Je kunt bij ons terecht voor uitgebreide informatie, samen kijken we dan welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Caroline en Kirsten zijn hiertoe bevoegd en voldoen aan de normen die vastgesteld zijn door onze beroepsgroep.
We kunnen de pil, Nuvaring of anticonceptiepleister voorschrijven, of we maken een afspraak voor het plaatsen van een spiraal (Mirena, Kyleena, T-Safe of Ballerine). Met jullie toestemming zullen wij het recept van het gekozen middel doorsturen naar je eigen apotheek of kunnen wij het spiraal online bestellen en op onze praktijk laten bezorgen. We zullen ook je huisarts informeren over de gekozen anticonceptiemethode.

Tarieven
Het is goed om te weten dat diensten rondom anticonceptie niet altijd worden vergoed door je zorgverzekeraar. Het kan ook zijn dat het wel wordt vergoed, maar ten koste gaat van je eigen risico. Kijk dit dus goed na in je verzekeringspolis. Hieronder staan de landelijke tarieven van 2020, deze houden wij ook aan.

Mirena: €147,47
Kyleena: €153,91
Ballerine: €119,00
T-Safe: €70,95
Verwijderen spiraal: €64,66
Vervangen spiraal: €64,66 (exclusief spiraal, inclusief echo ter controle)
Plaatsen spiraal: €64,66 (exclusief spiraal, inclusief echo ter controle)
Voorschrijven anticonceptiemiddel, anders dan spiraal: €35,00 (exclusief anticonceptiemiddel)

 

Centering Pregnancy

Bij ons in de praktijk heb je de keuze uit twee vormen van zorg in de zwangerschap, Centering Pregnancy en de reguliere controles. Tijdens het intakegesprek bekijken we samen wat het beste bij jou past.

Wat is CenteringPregnancy?
Als je zwanger bent verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. Maar dat niet alleen. De zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Misschien ga je anders eten en wat is dan wel of niet goed. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga ik mijn baby straks geven en hoe ga ik dat dan doen als mijn kindje er eenmaal is? Meer of minder werken? Wie gaat wat doen in ons gezin? Als je al een kindje hebt, hoe ga ik die dan voorbereiden op deze baby. Er zijn dus veel dingen waar je in de zwangerschap over na moet denken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en de andere medische controles goed zijn. CenteringPregnancy is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

In het kort
- 17 uur méér zorg dan in een individueel traject verloskundige zorg
- Meer onderwerpen bespreken en dieper in gaan op de onderwerpen
- Verloskundige zorg in een groep zwangeren die ongeveer in dezelfde tijd zijn uitgerekend
- Individueel contact met verloskundige voor uitwendig onderzoek
- Ervaringen delen en van elkaar leren
- 9 bijeenkomsten van 2 uur i.p.v. controles van 15 minuten, en een bijeenkomst na de bevalling
- Actieve betrokkenheid bij de zorg
- Je leert hoe je je bloeddruk zelf kunt meten, je urine testen, jezelf wegen en je eigen zwangerschapskaart bijhouden. Ook leer je hoe je gezondere keuzes kunt maken voor jezelf, je zwangerschap en je baby.

Elkaar steunen en kennis uitwisselen
In de groep worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby.
Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen en zo nodig elkaar kunt steunen.

Vaste dag en tijdstip
De groepszorg is op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je
zwangerschap. Je hoeft niet meer te wachten op een controle. Vanaf 36 weken zwangerschap zullen de controles individueel plaatsvinden, zodat je ook je andere verloskundigen kunt leren kennen.

Beter contact met je verloskundige
Je hebt langer contact met de verloskundige dan tijdens de 1 op 1 controles. Je kunt dus meer vragen stellen en langer over iets doorpraten. Dat is niet alleen prettig voor jou maar ook belangrijk voor de verloskundige: zij hoort meer en kan beter begrijpen wat er voor jou en de andere vrouwen belangrijk is.

Betere uitkomsten van de zwangerschap
Uit onderzoek in Amerika blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Ook in Nederland zijn de uitkomsten van de zwangerschap beter. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden. Degene die het concept CenteringPregnancy ooit bedacht, heeft inmiddels meerdere prijzen mogen ontvangen.

Quotes door oud deelnemers van Centering Pregnancy bij Nona
‘Nooit gedacht dat het zo leuk en informatief zou zijn, ik was sceptisch in het begin maar is een goede beslissing geweest!’
‘Super leuk om zo veel te delen met zwangeren die net zover zwanger zijn en ik niet eens kende. Hoe snel je vertrouwd bent met elkaar, heel bijzonder en waardevol!’
‘Ik weet zeker dat wij contact houden via app met elkaar, zoveel kunnen delen, ook nu de baby’s er zijn.’

Klik hier voor meer landelijke informatie en verhalen uit de praktijk.

Echoscopistes

Wanneer je een afspraak hebt voor vroege echo, termijnecho of liggingsecho dan zie je een echoscopiste van Nona. In onze praktijk worden de echo's gemaakt door verloskundigen Caroline, Kirsten, Femke, Yvonne en Manon of door echoscopiste Gerda. Wanneer je een afspraak hebt voor een 20 wekenecho of groeiecho, wordt deze gemaakt bij echocentrum EVA aan de andere kant van ons gebouw.

Lees meer...

Voorlichtingsavond bevalling

Let op: in verband met het coronavirus zijn de voorlichtingsavonden tijdelijk geannuleerd. De presentatie van de voorlichtingsavond over de bevalling is wel digitaal te bekijken op de website van ons Verloskundig SamenwerkingsVerband!
______________________________________________________________________________________________________

Naarmate de bevalling dichterbij komt zal de behoefte aan informatie hierover toenemen. Goede informatie kan onzekerheden wegnemen en ervoor zorgen dat je deze bijzondere periode met vertrouwen tegemoet gaat.
Wij bieden informatieavonden aan die georganiseerd worden door het Verloskundig Samenwerkingsverband De Slinge, een samenwerking van alle verloskundigenpraktijken uit de regio en het Slingeland Ziekenhuis. Tijdens de voorlichtingsavond wordt er uitleg gegeven over thuis, poliklinisch of medisch bevallen en er is een rondleiding op de verloskamers. Verder is er gelegenheid om vragen te stellen aan een gynaecoloog, verloskundigen, verpleegkundigen, lactatiekundigen en kraamverzorgenden.

De voorlichtingsavonden zijn iedere eerste dinsdag van de maand van 19:30 uur tot 21:30 uur in het Auditorium van het Slingeland Ziekenhuis.
Je kunt je aanmelden vanaf 28 weken zwangerschap. Dit kan iedere dag tussen 9:00 uur en 12:00 uur via het secretariaat Verloskunde van het Slingeland Ziekenhuis: 0314-329281.

Data 2020:
Dinsdag 7 januari
Dinsdag 4 februari
Dinsdag 3 maart
Dinsdag 7 april
Dinsdag 12 mei
Dinsdag 2 juni
Dinsdag 7 juli
Dinsdag 4 augustus
Dinsdag 1 september
Dinsdag 6 oktober
Dinsdag 3 november
Dinsdag 1 december