Sluiten

Nieuws

Voorlichting borstvoeding

Het is mogelijk om tijdens de zwangerschap een borstvoedingscursus te volgen. Het voordeel van het volgen van een cursus is dat je veel meer informatie hebt gekregen over het geven van borstvoeding en de zaken waar je tegenaan kunt lopen, waardoor je al handvatten hebt om deze problemen mogelijk te voorkomen of op te lossen. Er zijn een aantal lactatiekundigen in de regio die deze avonden organiseren. 

Voorlichtingsavond bij Nona
Deze avond wordt verzorgd door lactatiekundige Linda Offereins (Lactacare). De volgende onderwerpen komen aan bod: het belang van borstvoeding voor moeder en kind; de wijze waarop het lichaam moedermelk aanmaakt; goed aanleggen; het voorkomen van problemen zoals tepelkloven; borstvoeding en werken. De voorlichtingsavond is op onze praktijk. Partners zijn van harte uitgenodigd om mee te komen. De kosten bedragen €30-, dit wordt veelal vergoed door je zorgverzekeraar. Aanmelden kan via info@lactacare.nl.

Voorlichtingsavonden 2024
10 januari
7 februari
6 maart
17 april
15 mei
12 juni
17 juli
21 augustus
25 september
23 oktober
20 november
18 december

Voorlichtingsavond Marlinda Roes
Deze avond wordt verzorgd door lactatiekundige Marlinda. Enkele onderwerpen die deze avond behandeld zullen worden zijn: hoe werkt borstvoeding; aanleggen van de baby; hoe werkt borstvoeding; oplossen van problemen; kolven van de moedermelk. De kosten zijn €30,- per persoon, kom je als stel dan betaal je €35,00. Marlinda geeft voorlichtingsavonden in Zevenaar, 's-Heerenberg, Aalten en Ulft. Aanmelden kan via deze link. 

Lactatiekundigen
Je kunt altijd bij onze lactatiekundigen terecht voor een telefonisch consult, consult aan huis of het huren van een kolfapparaat; zowel in de zwangerschap als in de kraamtijd. 

Lactacare
Linda Offereins
06-10140173
info@lactacare.nl 
www.lactacare.nl

Lactatiekundige Marlinda
Marlinda Roes
06-23499935
info@marlindaroes.nl 
www.marlindaroes.nl 

Studenten

Om de verloskunde in Nederland op een hoog kwaliteitsniveau te houden, is veel praktijkervaring nodig voor toekomstig verloskundigen. Wij vinden het dan ook belangrijk dat studenten de mogelijkheid hebben om stage te lopen in een verloskundigenpraktijk.

Wij werken voornamelijk met de opleiding uit Maastricht, soms komen er studenten uit Rotterdam, Amsterdam of Groningen. De studenten lopen mee tijdens spreekuren, bevallingen en kraamvisites. Afhankelijk van het leerjaar van de student, zal er alleen worden meegekeken, of zullen ook handelingen door de student worden verricht onder supervisie van één van ons. Indien je hier bezwaar tegen hebt, kun je dit uiteraard aan ons kenbaar maken. 

Als er een student in onze praktijk stage loopt, kun je hieronder informatie vinden. 

Wij hopen dat onze studenten veel van jullie mogen leren, want zonder ervaring... geen verloskundigen!

Lees meer...

Hartjesspreekuur

Het begin van de zwangerschap kan een spannende periode zijn omdat je de baby nog niet voelt bewegen. Daarom bieden wij iedere maandagavond van 18:00 tot 18:30 uur een inloopspreekuur om even naar het hartje van de baby te kunnen luisteren! Dit is bedoeld voor zwangeren tussen 12 en 24 weken, een afspraak maken is niet nodig. We vragen je bij klachten of bijzonderheden een afspraak te maken op ons gewone spreekuur.

Anticonceptie

Je kunt bij ons ook terecht voor anticonceptie! Je hoeft niet bij Nona bekend te zijn om een afspraak te maken.

Vruchtbaarheid na de bevalling
Het bloedverlies na de bevalling houdt gemiddeld vier tot zes weken aan. Daarna kan je menstruatie weer op gang komen, maar het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt, vindt je eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap verkleinen, maar niet uitsluiten.
Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden, bedenk dan hoe je dit wil voorkomen. In het kraambed en tijdens de nacontrole bespreken we de mogelijkheden van anticonceptie. 

Anticonceptiemiddel kiezen
Welke anticonceptiemethode het beste bij jou past hangt af van verschillende dingen. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding of wil je snel weer zwanger worden, dan zal de keuze verschillend zijn voor de voorbehoedsmiddelen. Kijk bijvoorbeeld hier voor meer informatie over anticonceptiemethoden.

Anticonceptie voorschrijven of plaatsen
Je kunt bij ons terecht voor uitgebreide informatie, samen kijken we dan welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Caroline, Kirsten en Jasmijn zijn hiertoe bevoegd en voldoen aan de normen die vastgesteld zijn door onze beroepsgroep.
We kunnen de pil, Nuvaring of anticonceptiepleister voorschrijven, of we maken een afspraak voor het plaatsen van een spiraal (Mirena, Kyleena, T-Safe of Multi-Safe) of implanon. Met jullie toestemming zullen wij het recept van het gekozen middel doorsturen naar je eigen apotheek of kunnen wij het spiraal of implanon online bestellen en op onze praktijk laten bezorgen. We zullen ook je huisarts informeren over de gekozen anticonceptiemethode.

Tarieven
Het is goed om te weten dat diensten rondom anticonceptie niet altijd worden vergoed door je zorgverzekeraar. Het kan ook zijn dat het wel wordt vergoed, maar ten koste gaat van je eigen risico. Kijk dit dus goed na in je verzekeringspolis. Hieronder staan de landelijke tarieven van 2024, deze houden wij ook aan.

Lees meer...

Centering Pregnancy

Bij ons in de praktijk heb je de keuze uit drie vormen van zorg in de zwangerschap, Centering Pregnancy, de reguliere controles of 1 op 1 zorg. Tijdens het intakegesprek bekijken we samen wat het beste bij jou past.

Lees meer...

Voorlichtingsavond Sterke Start

Fysiek en mentaal fit tijdens en na de zwangerschap

Interactieve informatieavond op onze praktijk!
Woensdag 5 juni 19:00 - 21:00 uur

 • Bekken(bodem) voorlichting: Inge Hemel (bekkenfysiotherapeut)
 • Sport & ontspanning tijdens de zwangerschap: Marije Dokter (Bootcamp Doetinchem) en Karin van Dreumel (Zon voor jou)
 • Fysiek herstel na de bevalling: Lindsey Diesvelt (PowerMama Didam) en Sanne van Steen (PowerMama Achterhoek)
 • Coaching voor moeders: Caroline van Daal (coach)

Meld je aan via de website van Inge Hemel

 

Lees meer...

Tips voor de partner

Je vrouw of vriendin is zwanger, gefeliciteerd!

Misschien heb je gemerkt dat onze zorg en informatie vooral gericht is op de zwangere en het ongeboren kind. Maar ook voor aanstaande vaders of niet biologische moeders is er informatie. Jij bent van harte welkom om mee te kijken, luisteren en praten. En wij zullen ons best doen om je vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen, want als verloskundigen zijn we er ook voor jou! Heb je tips hoe we jou als aanstaande partner meer kunnen betrekken binnen onze zorg? We horen het graag!

Wat kun je doen?
We horen regelmatig dat partners het gevoel hebben aan de zijlijn te staan. Maar je bent onmisbaar in het proces! Er zijn verschillende manieren waarop jij je vrouw of vriendin kunt ondersteunen.

Zwangerschap

 • Ga mee naar echo’s en controles
 • Bereid je voor op de bevalling, stel samen het geboorteplan op
 • Lees boeken of volg een cursus over ouderschap
 • Neem huishoudelijke taken en evt. de zorg voor jullie andere kind(eren) over
 • Regel praktische zaken zoals de verzekering controleren en afspraken inplannen
 • Doe het voorbereidende werk: het bed op klossen zetten, de kinderkamer klaarmaken, het autostoeltje in de auto vastmaken

 

Bevalling

 • Tijdens de bevalling ben jij de belangrijkste persoon voor je vrouw. Partners hebben soms het idee dat ze iets aan de pijn van hun vrouw moeten doen, dit kan je het gevoel geven dat je niet kan helpen. Door aanwezig te zijn en je vrouw te coachen, samen ademhalingsoefeningen te doen of haar rug te masseren help je haar enorm!
 • Zorg dat er in de omgeving niet te veel afleiding is en dat de focus op haar ligt
 • Reik aan waar ze om vraagt: een glas water, washandje, deken, etc.
 • Pak de regie als er vragen zijn of wanneer het rommelig wordt
 • Maak foto’s
 • Zorg voor de praktische zaken: oppas voor eventuele andere kinderen, huisdieren ect.
 • Antwoord op berichten van familie (of nog beter: zet de telefoon op stil)
 • Vergeet zelf niet regelmatig iets te drinken en te eten

 

Kraamtijd

 • Neem vrij! Gun jezelf de tijd om kennis te maken met je pasgeboren baby
 • Doe zelf ook een middagdutje als je hier aan toe bent
 • Neem de zorg voor de baby op je voor zover dat kan (zoals verschonen)
 • Maak samen afspraken over de kraamvisite en hanteer deze consequent
 • Onderhoud het contact met kraamzorg, verloskundige en consultatiebureau
 • Bestel, schrijf en verstuur de geboortekaartjes
 • Blijf nuchter als zij last heeft van haar hormonen
 • Je hebt recht op 5 dagen geboorteverlof. Daarnaast heb je recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof, wat binnen zes maanden na de geboorte ingepland moet worden. Jij en je partner hebben ook recht op 9 weken ouderschapsverlof, deze kun je binnen het eerste levensjaar van je kind opnemen.

 

Links

Dubbele achternaam

Sinds 1 januari 2024 is het mogelijk om je kind de achternaam van beide ouders te geven. Er is ook een overgangsregeling waarbij het mogelijk is om kinderen geboren op of na 1 januari 2016 een dubbele achternaam te geven. De naam die je kiest geldt voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de site van de Rijksoverheid.

Zorgverzekering

Bij een zwangerschap is het raadzaam om goed naar de dekking van de zorgverzekering te kijken. Veel wordt gedekt door de basisverzekering, maar soms maak je toch extra kosten.
Bepaalde zorg rondom zwanger zijn en bevallen is niet (volledig) in het basispakket opgenomen, of geldt een eigen risico. Een aanvullende verzekering kan dan een handige optie zijn.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Zwangerschapscursussen
- Kraampakket
- De eigen bijdrage bij kraamzorg
- (Bekken)fysiotherapie, let op: in onze regio hebben niet alle fysio praktijken een contract met alle zorgverzekeraars!
- Babymassage
- Hulp bij borstvoedingsproblemen
- Bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak

Niet elke zorgverzekeraar dekt dezelfde kosten of dezelfde hoogte van de kosten. Check dit dus goed voordat je een aanvullende zorgverzekering afsluit!
Meer info vind je via de Zorgwijzer

Voor 2024 hebben wij met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.
Als praktijk hebben wij ons verenigd met andere verloskundigenpraktijken onder de Verloskundige Zorggroep Oost Gelderland. Als zorggroep zijn wij bij een groot deel van de zorgverzekeraars gecontracteerd (aangegeven in het geel).
Als je wil weten of onze praktijk een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan kun je ons mogelijk niet vinden onder ‘Verloskundigenpraktijk Nona’, maar onder de naam van de ‘Verloskundige Zorggroep Oost Gelderland’.

Succes met het uitzoeken!

Waarneming

Wij werken in twee teams met vaste verloskundigen. In geval van vakantie, ziekte of nascholing kan het zijn dat je een waarneemster treft. Uiteraard zijn de waarnemend verloskundigen goed opgeleid en ingewerkt in onze praktijk. Hieronder vind je informatie over de waarneemsters die op dit moment in onze praktijk werkzaam zijn.

Lees meer...

Kruk- en badbevalling

Bevallen kan op veel verschillende manieren en in verschillende houdingen. Indien je wensen hebt met betrekking tot de bevalling, dan horen wij dit graag op het spreekuur.

Baarkruk
Zittend op de baarkruk is een natuurlijke houding om te persen. Je partner kan op een stoel achter je gaan zitten en kan je op deze wijze ondersteunen. Door rechtop te zitten hebben vrouwen vaak het gevoel actief betrokken te zijn bij het persen. Natuurlijk helpt ook de zwaartekracht mee in deze houding. Je kan zelf aangeven dat je op de kruk wilt bevallen, maar het gebeurt ook regelmatig dat wij tijdens het persen besluiten van houding te veranderen en de kruk voorstellen. Dit om de bevalling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Wij hebben allemaal een baarkruk in de auto, er is er ook een in het ziekenhuis.

Badbevalling
Warm water heeft een ontspannende werking tijdens de ontsluiting. Vaak kun je de weeën beter opvangen onder de douche of in bad, het lijkt of de pijn minder intens is. Daarbij komt dat het bevallingsbad een groot bad is waarin je je gemakkelijk kunt bewegen en dus steeds van houding kan wisselen. Ook het persen kan in bad plaatsvinden. De geboorte van je kindje gaat in het water geleidelijker doordat je kindje vanuit het warme vruchtwater in het warme badwater komt. Je ziet dan ook dat kinderen die onder water geboren worden vaak zeer ontspannen en alert zijn.
Voor de partner kan een waterbevalling ook positief zijn, omdat hij of zij zich nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. Bovendien heeft de partner ook direct contact met de baby. Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Het kan wel zo zijn dat tijdens de bevalling de conditie van moeder of kind verandert, waardoor het verstandig kan zijn om naar bed te verplaatsen. Het is dan ook de bedoeling dat het bad op dezelfde verdieping staat als je bed.
Wanneer je graag in bad wil bevallen, maak dit dan bij ons kenbaar.

Lees meer...

Veranderingen per 1 januari

Beste zwangere en partner,

Eind december is een mooi moment om te reflecteren op het afgelopen jaar én om vooruit te kijken naar het komende! 

2022 was een prachtig verloskundig jaar. Er zijn veel kindjes geboren: thuis, poliklinisch of met een medische reden in het ziekenhuis. Daarnaast zijn we recent de vijftigste Centering Pregnancy groep gestart, het is heel waardevol om te merken dat dit een positieve bijdrage levert aan de gezondheid en kennis van de zwangere. Ook wisten velen van jullie het hartjesspreekuur te vinden en konden we vrouwen begeleiden in hun wens bij anticonceptie.

Naast alle zorg die we jullie bieden, willen we ons graag inzetten voor de verloskunde in het algemeen. We zien dat de keuzevrijheid voor de zwangere meer onder druk komt te staan. Wij voelen ons verantwoordelijk om hier actief een rol in te spelen, bijvoorbeeld door ons in te zetten voor onze beroepsgroep, de samenwerking met het ziekenhuis en andere verloskundigen uit de regio en om afspraken te maken met de zorgverzekeraars. Het vak verloskunde vraagt dus ieder jaar een beetje meer van ons.

Maar het belangrijkste vinden we dat onze zwangere kwalitatief goede zorg ontvangt. Dit betekent genoeg tijd voor begeleiding tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd door een verloskundige die daar uitgerust en vol passie voor gaat én die jou goed kent. We weten namelijk uit onderzoek dat dit erg belangrijk is.

Wij hebben nagedacht hoe dit zo goed mogelijk vorm te geven en zullen drie veranderingen gaan doorvoeren per 1 januari.

We plannen meer tijd voor bepaalde afspraken in onze reguliere spreekuren. Daarnaast zullen beide teams vijf dagen per week spreekuur gaan houden, het avondspreekuur blijft ook. En we zijn heel blij om twee nieuwe collega’s aan jullie te mogen voorstellen! Beide teams zullen gaan werken met vier vaste verloskundigen. Een vaste waarneemster zal ons vervangen bij ziekte of vakantie.

Team roze
Roelande Kuiperij
Kirsten Schatorjé-Kok
Manon van Kempen
Anne Bos-Abels

Team blauw
Caroline Jongen
Yvonne Combee
Jasmijn Wenneker
Lotte van de Pas

Waarneemster
Eline van Haeren

Namens het hele Nona-team wensen wij jullie een prachtig 2023 toe, met misschien wel de mooiste momenten van jullie leven!

Voorlichtingsavond bevalling

Naarmate de bevalling dichterbij komt zal de behoefte aan informatie hierover toenemen. Goede informatie kan onzekerheden wegnemen en ervoor zorgen dat je deze bijzondere periode met vertrouwen tegemoet gaat.
Wij bieden informatieavonden aan die georganiseerd worden door het Verloskundig Samenwerkingsverband De Slinge, een samenwerking van alle verloskundigenpraktijken uit de regio en het Slingeland Ziekenhuis. Tijdens de voorlichtingsavond wordt er uitleg gegeven over thuis, poliklinisch of medisch bevallen en er is een rondleiding op de verloskamers. Verder is er gelegenheid om vragen te stellen aan een gynaecoloog, verloskundigen, verpleegkundigen, lactatiekundigen en kraamverzorgenden.

Lees meer...

Kinderwensspreekuur

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Als je gezond leeft in de periode voordat je zwanger wilt worden, is de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind het grootst. Dit is dan ook de reden dat wij in onze praktijk kinderwensconsulten aanbieden. Tijdens zo’n kinderwensconsult kijken we breed naar je leefstijl en andere risicofactoren en geven we tips en adviezen om de kans op een spontane zwangerschap te vergroten en daarnaast om een eventuele zwangerschap zo gezond mogelijk in te gaan.

Het kinderwensconsult duurt 30 minuten en tijdens deze controle komen verschillende onderwerpen aan de orde. We kijken samen naar je persoonlijke situatie en hoe deze te optimaliseren voor een zwangerschap. Onderwerpen die we onder andere bespreken zijn: leefstijl, aandoeningen of ziekten die voorkomen in de familie en relevant kunnen zijn, lichamelijke beweging en vruchtbaarheid.  

Klik hier om je aan te melden voor ons kinderwensspreekuur.

Om je zo goed als mogelijk te helpen is een goede voorbereiding van belang. Daarom vragen wij je om voorafgaand aan het consult de Zwangerwijzer in te vullen. Vul de vragenlijst op de website in en mail deze naar info@nonaverloskundigen.nl voorafgaand aan het consult.

Vernieuwde VSV-website

Ons VSV heeft een vernieuwde website! Je kunt hier bijvoorbeeld veel handige folders vinden.

Wij zijn lid van Verloskundig Samenwerkingsverband de Slinge. Het VSV staat voor de goede samenwerking tussen alle zorgverleners binnen de geboortezorg. Dit zijn verloskundigen, echoscopisten, gynaecologen, kinderartsen, kraamverzorgenden, jeugdverpleegkundigen en lactatiekundigen.
Samen zetten wij ons in voor de juiste begeleiding bij het zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de eerste babytijd. Wij proberen onze zorg zo goed mogelijk af te stemmen op jouw persoonlijke omstandigheden en wensen. Doordat we allemaal op dezelfde manier werken en elkaar goed kennen, is ieders expertise snel ingezet wanneer dit nodig is.

Lees meer...

Echoscopistes

Wanneer je een afspraak hebt voor vroege echo, termijnecho of liggingsecho dan zie je een echoscopiste van Nona. In onze praktijk worden de echo's gemaakt door verloskundigen Caroline, Kirsten, Manon, Yvonne en Jasmijn. Wanneer je een afspraak hebt voor een 13 wekenecho, 20 wekenecho of groeiecho, wordt deze gemaakt bij echocentrum EVA aan de andere kant van ons gebouw.

Onze praktijk waarderen

Zorgverzekeraars kijken steeds meer naar de waarderingen van de cliënt. En terecht! Jullie ervaringen zijn ontzettend belangrijk. Voor ons om de zorg te kunnen verbeteren en voor de zorgverzekeraars om nieuwe zwangeren naar ons te verwijzen. Via deze link naar Zorgkaart Nederland kunnen jullie je waardering uiten, of schrijf een review op Google. 
Alvast bedankt!

Online Centering Pregnancy

Voorlopig is het starten van nieuwe Centering Pregnancy groepen niet verantwoord, maar wij merken dat hier wel veel behoefte aan is. Het mooie is dat het delen van kennis met andere vrouwen én het krijgen van informatie over de zwangerschap, de bevalling en kraamtijd ook digitaal kan! Daarom bieden wij jullie graag de digitale versie van Centering Pregnancy aan, naast de reguliere controles.
Mocht je interesse hebben kijk dan eens op de website: www.samenweetjemeer.nl en meld je aan via ons emailadres: info@nonaverloskundigen.nl. Als de aanmeldingen binnen zijn, maken wij afhankelijk van de zwangerschapsduur groepen die bij elkaar passen. De bijeenkomsten zullen ongeveer 1,5 tot 2 uur duren en via ZOOM worden georganiseerd. Wanneer je je hebt aangemeld dan volgt de informatie qua data en tijden snel.