Sluiten

Nieuws

Coronavirus

Update 27 september

Hieronder vinden jullie informatie en onze aangepaste werkwijze in verband met het coronavirus.

mondkapje

Het is niet nodig om een mondkapje te dragen tijdens een bezoek aan onze praktijk. Wanneer we langer dan 15 minuten op 1,5 meter van je zijn dan zullen we nog wel een mondkapje dragen, bijvoorbeeld tijdens de bevalling. Je mag natuurlijk zelf een mondkapje dragen indien gewenst of ons vragen een mondkapje te dragen. 
Kom met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of plotseling verlies van reuk of smaak niet naar de praktijk. Neem telefonisch contact op, zodat we de afspraak kunnen verzetten. Laat het ons van tevoren telefonisch weten indien er in huis zieke of verkouden mensen zijn wanneer wij op huisbezoek komen.

Vaccinatie

Kijk op deze websites voor betrouwbare informatie over vaccineren in de zwangerschap:


Het Lareb doet onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Laat jij je vaccineren tegen corona? Dan kun je meedoen aan het onderzoek van Moeders van Morgen. 

 

Zwangerschap

  • Er zijn maximaal twee huisgenoten welkom op het spreekuur, zowel bij echo’s als gewone controles. Dit betekent dat naast je partner ook je kind mee mag naar de controle. Of bijvoorbeeld twee kinderen zonder partner. Vanzelfsprekend dienen alle bezoekers aan onze praktijk klachtenvrij te zijn.
  • Intakes en nacontroles kunnen telefonisch of live plaatsvinden, afhankelijk van jouw voorkeur.
  • Bij het hartjesspreekuur is het toegestaan om één huisgenoot mee te nemen, dus je partner of één kind. Indien het te vol wordt in onze wachtkamer vragen we je om even buiten te wachten.
  • Centering Pregnancy groepen zijn weer live!
  • De presentatie van onze voorlichtingsavond over de bevalling is hier digitaal te bekijken!
  • Het is mogelijk om digitale informatie te ontvangen over borstvoeding. Deze voorlichting bestaat uit 3 uur online informatie, gekoppeld aan een telefoongesprek met de lactatiekundige voor het nabespreken en stellen van vragen. De kosten hiervan zijn €25. Neem hiervoor contact op met Linda: info@lactacare.nl.  

 

Bevalling

  • Je mag zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen.
  • Er mag indien gewenst naast je partner één extra persoon bij de bevalling aanwezig zijn, bijvoorbeeld je moeder, doula of een geboortefotograaf. Dit geldt zowel thuis als in het ziekenhuis.
  • Het is zowel thuis als in het ziekenhuis mogelijk om in bad te bevallen.

 

Kraamtijd

We zullen twee of drie keer langskomen voor een kraamvisite, de rest van de controles doen we telefonisch. In afstemming met het gezin en de kraamverzorgster kijken we wat in jullie situatie wenselijk is.  

 

Anticonceptie 

Neem telefonisch contact met ons op wanneer je anticonceptie nodig hebt. Indien het plaatsen van een spiraal wenselijk is, plannen we een afspraak op onze praktijk. We vragen je om alleen te komen.

 

Slingeland Ziekenhuis

In het ziekenhuis gelden andere maatregelen, kijk op hun website voor de laatste informatie.

Bedankt voor al jullie begrip en medewerking van de afgelopen tijd, want deze bijzondere periode hadden jullie je vast anders voorgesteld. We hopen dat we zo snel mogelijk alle maatregelen kunnen versoepelen. 
Houd verder de landelijke informatie vanuit de regering en het RIVM in de gaten, dit doen wij ook. Op onze website en social media vind je voortdurend de laatste updates.

Blijf gezond!

Voorlichtingsavond bevalling

Naarmate de bevalling dichterbij komt zal de behoefte aan informatie hierover toenemen. Goede informatie kan onzekerheden wegnemen en ervoor zorgen dat je deze bijzondere periode met vertrouwen tegemoet gaat.
Wij bieden informatieavonden aan die georganiseerd worden door het Verloskundig Samenwerkingsverband De Slinge, een samenwerking van alle verloskundigenpraktijken uit de regio en het Slingeland Ziekenhuis. Tijdens de voorlichtingsavond wordt er uitleg gegeven over thuis, poliklinisch of medisch bevallen en er is een rondleiding op de verloskamers. Verder is er gelegenheid om vragen te stellen aan een gynaecoloog, verloskundigen, verpleegkundigen, lactatiekundigen en kraamverzorgenden.

In verband met het coronavirus worden de voorlichtingsavonden niet live gegeven. Daarom is de presentatie opgenomen en hieronder te bekijken. Ook is er een filmpje met een rondleiding over de verloskamers van het Slingeland Ziekenhuis.

Lees meer...

Echoscopistes

Wanneer je een afspraak hebt voor vroege echo, termijnecho of liggingsecho dan zie je een echoscopiste van Nona. In onze praktijk worden de echo's gemaakt door verloskundigen Caroline, Kirsten, Manon, Yvonne en Jasmijn. Wanneer je een afspraak hebt voor een 13 wekenecho, 20 wekenecho of groeiecho, wordt deze gemaakt bij echocentrum EVA aan de andere kant van ons gebouw.

Waarneming

Wij werken in twee teams met vaste verloskundigen. In geval van vakantie, ziekte of nascholing kan het zijn dat je een waarneemster treft. Uiteraard zijn de waarnemend verloskundigen goed opgeleid en ingewerkt in onze praktijk. Hieronder vind je informatie over de waarneemsters die op dit moment in onze praktijk werkzaam zijn.

Voorlichting borstvoeding

Het is mogelijk om tijdens de zwangerschap een borstvoedingscursus te volgen. Het voordeel van het volgen van een cursus is dat je veel meer informatie hebt gekregen over het geven van borstvoeding en de zaken waar je tegenaan kunt lopen, waardoor je al handvatten hebt om deze problemen mogelijk te voorkomen of op te lossen. Er zijn een aantal lactatiekundigen in de regio die deze avonden organiseren. 

Voorlichtingsavond bij Nona
Deze avond wordt verzorgd door lactatiekundige Linda Offereins (Lactacare). De volgende onderwerpen komen aan bod: het belang van borstvoeding voor moeder en kind; de wijze waarop het lichaam moedermelk aanmaakt; goed aanleggen; het voorkomen van problemen zoals tepelkloven; borstvoeding en werken. De voorlichtingsavond is op onze praktijk. Partners zijn van harte uitgenodigd om mee te komen. De kosten bedragen €25,00, dit wordt veelal vergoed door je zorgverzekeraar. Aanmelden kan via info@lactacare.nl.

Er komen vanaf het najaar van 2021 weer live voorlichtingsavonden! Data:
29 september
13 oktober
17 november
15 december

Ook is er nog steeds een online voorlichting over borstvoeding. Deze voorlichting bestaat uit 3 uur online informatie, gekoppeld aan een telefoongesprek met lactatiekundige Linda voor het nabespreken en stellen van vragen. De kosten hiervan zijn €25,00. Neem hiervoor contact op met Linda: info@lactacare.nl. 

Voorlichtingsavond MaMa
Deze avond wordt verzorgd door Marlinda Roes (lactatiekundigenpraktijk MaMa). Enkele onderwerpen die deze avond behandeld zullen worden zijn: hoe werkt borstvoeding; aanleggen van de baby; hoe werkt borstvoeding; oplossen van problemen; kolven van de moedermelk. De kosten zijn €25,00 per persoon, kom je als stel dan betaal je €35,00. Marlinda geeft voorlichtingsavonden in Zevenaar, 's-Heerenberg en Ulft, kijk hiervoor op haar website. Aanmelden kan via 06-23499935 of info@lactatiekundigenpraktijkmama.nl

Lactatiekundigen
Je kunt altijd bij onze lactatiekundigen terecht voor een telefonisch consult, consult aan huis of het huren van een kolfapparaat; zowel in de zwangerschap als in de kraamtijd. 

Lactacare
Linda Offereins
06-10140173
info@lactacare.nl 
www.lactacare.nl

Lactatiekundige Femmie
Femmie de Jong
06-11325066
mail@lactatiekundigefemmie.nl 
www.lactatiekundigefemmie.nl

Lactatiekundigenpraktijk MaMa
Marlinda Roes 
06-23499935
info@lactatiekundigenpraktijkmama.nl 
www.lactatiekundigenpraktijkmama.nl

Hartjesspreekuur

Het begin van de zwangerschap kan een spannende periode zijn omdat je de baby nog niet voelt bewegen. Daarom bieden wij iedere maandagavond van 18:00 tot 18:30 uur een inloopspreekuur om even naar het hartje van de baby te kunnen luisteren! Dit is bedoeld voor zwangeren tussen 12 en 24 weken, een afspraak maken is niet nodig. We vragen je bij klachten of bijzonderheden een afspraak te maken op ons gewone spreekuur. Let op: het is niet verantwoord om met teveel mensen in de wachtkamer te zijn, neem dus niet meer dan één persoon mee naar het hartjesspreekuur.

Anticonceptie

Je kunt bij ons ook terecht voor anticonceptie! Je hoeft niet bij Nona bekend te zijn om een afspraak te maken.

Vruchtbaarheid na de bevalling
Het bloedverlies na de bevalling houdt gemiddeld vier tot zes weken aan. Na ongeveer zes weken is je baarmoeder hersteld en kun je weer gemeenschap hebben. Daarna kan je menstruatie weer op gang komen, maar het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt, vindt je eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap verkleinen, maar niet uitsluiten.
Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden, bedenk dan hoe je dit wil voorkomen. In het kraambed en tijdens de nacontrole bespreken we de mogelijkheden van anticonceptie. 

Anticonceptiemiddel kiezen
Welke anticonceptiemethode het beste bij jou past hangt af van verschillende dingen. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding of wil je snel weer zwanger worden, dan zal de keuze verschillend zijn voor de voorbehoedsmiddelen. Kijk bijvoorbeeld hier voor meer informatie over anticonceptiemethoden.

Anticonceptie voorschrijven of plaatsen
Je kunt bij ons terecht voor uitgebreide informatie, samen kijken we dan welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Caroline, Kirsten en Jasmijn zijn hiertoe bevoegd en voldoen aan de normen die vastgesteld zijn door onze beroepsgroep.
We kunnen de pil, Nuvaring of anticonceptiepleister voorschrijven, of we maken een afspraak voor het plaatsen van een spiraal (Mirena, Kyleena, T-Safe of Ballerine). Met jullie toestemming zullen wij het recept van het gekozen middel doorsturen naar je eigen apotheek of kunnen wij het spiraal online bestellen en op onze praktijk laten bezorgen. We zullen ook je huisarts informeren over de gekozen anticonceptiemethode.

Tarieven
Het is goed om te weten dat diensten rondom anticonceptie niet altijd worden vergoed door je zorgverzekeraar. Het kan ook zijn dat het wel wordt vergoed, maar ten koste gaat van je eigen risico. Kijk dit dus goed na in je verzekeringspolis. Hieronder staan de landelijke tarieven van 2021, deze houden wij ook aan.

Mirena: €147,47
Kyleena: €147,47
Ballerine: €119,00
T-Safe: €70,96
Plaatsen spiraal: €67,01 (exclusief spiraal, inclusief echo ter controle)
Vervangen spiraal: €67,01 (exclusief spiraal, inclusief echo ter controle)
Verwijderen spiraal: €67,01
Echo op verzoek (spiraalcontrole): €35,00
Voorschrijven anticonceptiemiddel, anders dan spiraal: €35,00 (exclusief anticonceptiemiddel)

Onze praktijk waarderen

Zorgverzekeraars kijken steeds meer naar de waarderingen van de cliënt. En terecht! Jullie ervaringen zijn ontzettend belangrijk. Voor ons om de zorg te kunnen verbeteren en voor de zorgverzekeraars om nieuwe zwangeren naar ons te verwijzen. Via deze link naar Zorgkaart Nederland kunnen jullie je waardering uiten, of schrijf een review op Google. 
Alvast bedankt!

Online Centering Pregnancy

Voorlopig is het starten van nieuwe Centering Pregnancy groepen niet verantwoord, maar wij merken dat hier wel veel behoefte aan is. Het mooie is dat het delen van kennis met andere vrouwen én het krijgen van informatie over de zwangerschap, de bevalling en kraamtijd ook digitaal kan! Daarom bieden wij jullie graag de digitale versie van Centering Pregnancy aan, naast de reguliere controles.
Mocht je interesse hebben kijk dan eens op de website: www.samenweetjemeer.nl en meld je aan via ons emailadres: info@nonaverloskundigen.nl. Als de aanmeldingen binnen zijn, maken wij afhankelijk van de zwangerschapsduur groepen die bij elkaar passen. De bijeenkomsten zullen ongeveer 1,5 tot 2 uur duren en via ZOOM worden georganiseerd. Wanneer je je hebt aangemeld dan volgt de informatie qua data en tijden snel.

Centering Pregnancy

Bij ons in de praktijk heb je de keuze uit drie vormen van zorg in de zwangerschap, Centering Pregnancy, de reguliere controles of 1 op 1 zorg. Tijdens het intakegesprek bekijken we samen wat het beste bij jou past.

Wat is Centering Pregnancy?
Als je zwanger bent verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. Maar dat niet alleen. De zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Misschien ga je anders eten en wat is dan wel of niet goed. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga ik mijn baby straks geven en hoe ga ik dat dan doen als mijn kindje er eenmaal is? Meer of minder werken? Wie gaat wat doen in ons gezin? Als je al een kindje hebt, hoe ga ik die dan voorbereiden op deze baby. Er zijn dus veel dingen waar je in de zwangerschap over na moet denken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en de andere medische controles goed zijn. CenteringPregnancy is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

In het kort
- 17 uur méér zorg dan in een individueel traject verloskundige zorg
- Meer onderwerpen bespreken en dieper in gaan op de onderwerpen
- Verloskundige zorg in een groep zwangeren die ongeveer in dezelfde tijd zijn uitgerekend
- Individueel contact met verloskundige voor uitwendig onderzoek
- Ervaringen delen en van elkaar leren
- 9 bijeenkomsten van 2 uur i.p.v. controles van 15 minuten, en een bijeenkomst na de bevalling
- Actieve betrokkenheid bij de zorg
- Je leert hoe je je bloeddruk zelf kunt meten, je urine testen, jezelf wegen en je eigen zwangerschapskaart bijhouden. Ook leer je hoe je gezondere keuzes kunt maken voor jezelf, je zwangerschap en je baby.

Elkaar steunen en kennis uitwisselen
In de groep worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby.
Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen en zo nodig elkaar kunt steunen.

Vaste dag en tijdstip
De groepszorg is op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je
zwangerschap. Je hoeft niet meer te wachten op een controle. Vanaf 36 weken zwangerschap zullen de controles individueel plaatsvinden, zodat je ook je andere verloskundigen kunt leren kennen.

Beter contact met je verloskundige
Je hebt langer contact met de verloskundige dan tijdens de 1 op 1 controles. Je kunt dus meer vragen stellen en langer over iets doorpraten. Dat is niet alleen prettig voor jou maar ook belangrijk voor de verloskundige: zij hoort meer en kan beter begrijpen wat er voor jou en de andere vrouwen belangrijk is.

Betere uitkomsten van de zwangerschap
Uit onderzoek in Amerika blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Ook in Nederland zijn de uitkomsten van de zwangerschap beter. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden. Degene die het concept CenteringPregnancy ooit bedacht, heeft inmiddels meerdere prijzen mogen ontvangen.

Quotes door oud deelnemers van Centering Pregnancy bij Nona
‘Nooit gedacht dat het zo leuk en informatief zou zijn, ik was sceptisch in het begin maar is een goede beslissing geweest!’
‘Super leuk om zo veel te delen met zwangeren die net zover zwanger zijn en ik niet eens kende. Hoe snel je vertrouwd bent met elkaar, heel bijzonder en waardevol!’
‘Ik weet zeker dat wij contact houden via app met elkaar, zoveel kunnen delen, ook nu de baby’s er zijn.’

Klik hier voor meer landelijke informatie en verhalen uit de praktijk.