Sluiten

Coronavirus

Update 22 mei

We mogen weer versoepelen! Hieronder vinden jullie informatie en onze aangepaste werkwijze in verband met het coronavirus.

Vaccinatie

Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet zwangere vrouwen. Vooral zwangere vrouwen met een onderliggende ziekte (zoals diabetes of hart- en longziekten) hebben een hoger risico. Daarom was het advies tot nu toe om alleen zwangere vrouwen met onderliggende ziekten te vaccineren. Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld. Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om – als zij hiervoor opgeroepen worden- zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin. Er is een voorkeur om te vaccineren na de eerste 12 weken van je zwangerschap, maar waarschijnlijk is toediening in deze fase van de zwangerschap ook veilig. 
Tevens is er geen bezwaar tegen vaccineren bij kinderwens of tijdens het geven van borstvoeding. Er wordt ook beschreven dat de antistoffen kunnen bijdragen aan de bescherming van het kind tegen een corona-infectie. 

Er staat een keuzehulp met betrekking tot wel of niet vaccineren op de website van De Verloskundige
Het Lareb doet onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Laat jij je vaccineren tegen corona? Dan kun je meedoen aan het onderzoek van Moeders van Morgen. 

Lees meer over vaccineren tijdens de zwangerschap op de website van het RIVM, het Standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en de website van het Lareb

Corona en zwangerschap

Voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met het virus. Zwangere vrouwen hebben wel een iets verhoogde kans om in het ziekenhuis of op de IC (intensive care) terecht te komen, het gaat hierbij om kleine aantallen. Voor zwangeren met een onderliggende medische aandoening of andere risicofactoren (leeftijd boven de 35 jaar, BMI van 30 of hoger, niet-westerse achtergrond) is de kans op een ernstiger beloop van corona groter. De gevolgen van corona lijken bij een gezonde zwangere vrouw niet anders te zijn dan de gevolgen van andere luchtweginfecties, voor zowel het kind als de moeder zelf. Het coronavirus blijkt geen verhoogde kans te geven op een miskraam of een aangeboren afwijking bij het kind. 

Indien je klachten hebt van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of plotseling verlies van reuk of smaak wordt geadviseerd om thuis te blijven en je te laten testen. Bel de huisarts alleen indien je ernstige klachten hebt, bijvoorbeeld hoge koorts of moeizame ademhaling. Kijk voor meer informatie op de site van het RIVM.
Als je werkt in de zorg, op een basisschool of kinderdagverblijf en het niet lukt om 1,5 meter afstand te houden, dan is het verstandig om vanaf 28 weken zwangerschap ander werk te gaan doen. Vraag hiernaar bij je werkgever of bedrijfsarts.

Algemene maatregelen

 • Kom met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of plotseling verlies van reuk of smaak niet naar de praktijk. Neem telefonisch contact op, zodat we de afspraak kunnen verzetten. Laat het ons van tevoren telefonisch weten indien er in huis zieke of verkouden mensen zijn wanneer wij op huisbezoek komen.
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst, in onze hal staat een hygiënezuil.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot andere zwangeren en zorgverleners.
 • Zowel zwangere als partner dienen een mondkapje te dragen tijdens het gehele bezoek aan onze praktijk. De verloskundige zal ook een mondkapje dragen en tevens handschoenen bij lichamelijk onderzoek. Bij een bevalling in het ziekenhuis dienen de barende en partner bij aankomst en vertrek in het ziekenhuis een mondkapje te dragen. 


Zwangerschap

 • Er zijn maximaal twee huisgenoten welkom op het spreekuur, zowel bij echo’s als gewone controles. Dit betekent dat naast je partner ook je kind mee mag naar de controle. Of bijvoorbeeld twee kinderen zonder partner. Vanzelfsprekend dienen alle bezoekers aan onze praktijk klachtenvrij te zijn.
 • Intakes en nacontroles kunnen telefonisch of live plaatsvinden, afhankelijk van jouw voorkeur.
 • Bij het hartjesspreekuur is het toegestaan om één huisgenoot mee te nemen, dus je partner of één kind. Indien het te vol wordt in onze wachtkamer vragen we je om even buiten te wachten.
 • We hebben veel lopende digitale Centering Pregnancy groepen. Per groep zal er overlegd worden wanneer de bijeenkomsten weer live gaan plaatsvinden. De nieuwe groepen die gaan starten vanaf juli zullen weer live beginnen!
 • De presentatie van onze voorlichtingsavond over de bevalling is digitaal te bekijken op de website van ons Verloskundig Samenwerkingsverband.
 • De informatieavonden over borstvoeding zijn geannuleerd. Lactatiekundige Linda Offereins biedt een online voorlichting over borstvoeding. Deze voorlichting bestaat uit 3 uur online informatie, gekoppeld aan een telefoongesprek met de lactatiekundige voor het nabespreken en stellen van vragen. De kosten hiervan zijn €25. Neem hiervoor contact op met Linda: info@lactacare.nl.  

 

Bevalling

 • Je mag zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen.
 • Er mag indien gewenst naast je partner één extra persoon bij de bevalling aanwezig zijn, bijvoorbeeld je moeder, doula of een geboortefotograaf. Dit geldt zowel thuis als in het ziekenhuis.
 • Het is zowel thuis als in het ziekenhuis mogelijk om in bad te bevallen.

 

Kraamtijd

We zullen twee of drie keer langskomen voor een kraamvisite, de rest van de controles doen we telefonisch. In afstemming met het gezin en de kraamverzorgster kijken we wat in jullie situatie wenselijk is.  

 

Anticonceptie 

Neem telefonisch contact met ons op wanneer je anticonceptie nodig hebt. Indien het plaatsen van een spiraal wenselijk is, plannen we een afspraak op onze praktijk. We vragen je om alleen te komen.

 

Slingeland Ziekenhuis

 • In het ziekenhuis gelden andere maatregelen, kijk op hun website voor de laatste informatie.
 • Kom zo veel mogelijk alleen naar je afspraak op de polikliniek. Bij de echo’s rond 8 weken, 12 weken, 32 weken en 36 weken is je partner welkom.
 • Indien je na de bevalling opgenomen wordt op de kraamafdeling, mag je partner 24 uur per dag aanwezig zijn. Broertjes en zusjes mogen eenmaal per dag onder begeleiding van de partner op bezoek komen wanneer de kraamvrouw nog minimaal 24 uur in het ziekenhuis moet blijven. Op de kinderafdeling mogen beide ouders van de baby aanwezig zijn, verder is er geen bezoek toegestaan.

 

Bedankt voor al jullie begrip en medewerking van de afgelopen tijd, want deze bijzondere periode hadden jullie je vast anders voorgesteld. We hopen dat we zo snel mogelijk alle maatregelen kunnen versoepelen. 
Houd verder de landelijke informatie vanuit de regering en het RIVM in de gaten, dit doen wij ook. Op onze website en social media vind je voortdurend de laatste updates.

Blijf gezond!