Sluiten

Coronavirus

Update 10 augustus 2020

Het aantal coronabesmettingen neemt op verschillende plekken weer toe. Voorlopig is het nog niet nodig om onze maatregelen verder aan te scherpen, we houden uiteraard wel het laatste nieuws goed in de gaten. Lees hieronder onze huidige werkwijze. 

vakantie

Sinds half juni zijn de reisadviezen voor veel Europese landen versoepeld. Maar de situatie blijft onvoorspelbaar. Vanwege nieuwe uitbraken van het coronavirus gingen enkele landen en gebieden ook weer terug naar ‘oranje’. Bij terugkeer uit een land waar het reisadvies oranje is, luidt het advies van het RIVM om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. We vragen jullie dan ook om afspraken bij ons te verzetten tot na deze 14 dagen. Bel onze assistente voor overleg wanneer je denkt dat een eerder consult noodzakelijk is. Kijk op de website Nederlandwereldwijd voor een reisadvies per land. 

Corona en zwangerschap

Voor zover bekend lijkt het ziekteverloop bij zwangeren hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Je hoeft je dus geen extra zorgen te maken. Ook blijkt het coronavirus geen verhoogde kans te geven op een miskraam of een aangeboren afwijking bij het kind. Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangeren vatbaarder zijn voor het nieuwe coronavirus. 
Indien je klachten hebt van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts wordt geadviseerd om thuis te blijven. Bel de huisarts alleen indien je ernstige klachten hebt, bijvoorbeeld hoge koorts of moeizame ademhaling. Kijk voor meer informatie op de site van het RIVM.

Zwangerschapscontroles

Deze belangrijkste maatregelen blijven gelden:

 • Kom met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts niet naar de praktijk. Neem telefonisch contact op, zodat we de afspraak kunnen verzetten.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot andere zwangeren en zorgverleners en pas hygiënemaatregelen toe.
 • Het is weer toegestaan om bij zowel echo's als reguliere zwangerschapscontroles je partner mee te nemen en ook kinderen zijn weer welkom. Wanneer je partner niet kan is een ander familielid of vriendin natuurlijk ook toegestaan, echter vragen we je om niet meer dan één volwassene mee te nemen (uiteraard zonder klachten). We proberen zoveel mogelijk afstand te houden, dus is het niet verkeerd om af en toe toch alleen naar je controle te komen.
 • In het Slingeland Ziekenhuis gelden andere maatregelen. Zij zijn bezig met het opschalen van de zorg die de laatste tijd niet heeft kunnen plaatsvinden. Dit betekent dat je als zwangere grotendeels alleen naar de zwangerschapscontroles gaat, alleen bij de vroege echo, termijnecho, groeiecho bij 32 weken en bij een spoedconsult is de partner eventueel toegestaan.


Ons controleschema is als volgt:

Vroege echo rond 8 weken
Intakegesprek rond 9-10 weken
Termijnecho rond 10-12 weken
Controle rond 16 weken
20-wekenecho bij EVA rond 18-19 weken
Controle rond 23 weken
Controle rond 27 weken
Controle rond 30 weken
Controle rond 33 weken
Liggingsecho rond 35-36 weken
Controle rond 35-36 weken
Controle rond 37-38 weken
Controle rond 39 weken
Controle rond 40 weken
Controle rond 41 weken
Groeiecho’s op indicatie bij EVA rond 28, 32 en 36 weken 
Nacontrole 6 weken na de bevalling

 • Vanaf 6 juli bieden wij een hartjesspreekuur!
 • Centering Pregnancy bijeenkomsten kunnen weer live plaatsvinden! Ook zullen er weer nieuwe groepen gestart worden, hierover word je geïnformeerd tijdens het intakegesprek.
 • De voorlichtingsavonden over de bevalling kunnen waarschijnlijk nog niet worden georganiseerd tot het einde van dit jaar. De presentatie is wel digitaal te bekijken op de website van ons Verloskundig Samenwerkingsverband.
 • Mandy Brummel van Mama Support biedt een gratis online voorlichting over de bevalling.
 • Lactatiekundigen Linda Offereins en Marlinda Roes bieden gratis online voorlichting over borstvoeding, hiervoor kun je hen mailen. Het inloopspreekuur borstvoeding op de maandagavond wordt telefonisch gedaan, je kunt lactatiekundige Femmie de Jong tussen 19:00 en 20:00 uur bellen. Kijk hier voor alle contactinformatie.


Bevalling

 • Je mag zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen.
 • We zullen bij zowel een thuis- als poliklinische bevalling assistentie krijgen van een kraamverzorgster.
 • Bij zowel een thuis- als ziekenhuis bevalling mag er indien gewenst één extra persoon aanwezig zijn, naast je partner. Bijvoorbeeld een doula, moeder of vriendin. Uiteraard mag deze persoon geen klachten hebben.
 • Indien je ligt opgenomen op de kraamafdeling mag je partner op bezoek komen. Eventuele broertjes/zusjes mogen op visite komen mits de moeder niet dezelfde dag naar huis gaat. Bezoek van overige familieleden is niet toegestaan. Op de kinderafdeling mogen geen broertjes/zusjes komen.
 • Het is zowel thuis als in het ziekenhuis weer mogelijk om in bad te bevallen! 


Kraamtijd

 • Wij doen onze kraamvisites weer zoals normaal. We komen in de eerste week gemiddeld drie keer langs, we verrichten dan ook de hielprik bij de baby. Indien er problemen of bijzonderheden zijn dan neemt de kraamverzorgster contact met ons op, uiteraard kunnen we dan extra langskomen. Laat het ons van tevoren telefonisch weten indien er in huis zieke of verkouden mensen zijn, onze visite zal dan worden uitgesteld.
 • Kraambezoek is weer toegestaan! Let wel op de 1,5 meter afstand tot het kraamgezin, de baby en de kraamverzorgende. Laat nog niet te veel mensen op bezoek komen en overleg met de kraamverzorgende welke tijden handig zijn. 


Anticonceptie

Neem telefonisch contact met ons op indien je anticonceptie nodig hebt. Indien het plaatsen van een spiraal wenselijk is, plannen we een afspraak op onze praktijk. We vragen je om alleen te komen.

Vragen

Bij verloskundige vragen zijn wij uiteraard telefonisch bereikbaar. Houd verder de landelijke informatie vanuit de regering en het RIVM in de gaten, dit doen wij ook. Op onze website en social media vind je voortdurend de laatste updates.


Met vriendelijke groet,
Verloskundigen en assistentes van verloskundigenpraktijk Nona