Sluiten

Coronavirus

Update 18 oktober 2020

De coronamaatregelen moeten helaas weer aangescherpt worden. Ook wij houden een routekaart aan, waarbij onderscheid wordt gemaakt per risiconiveau. Mocht de situatie in onze regio dus verbeteren of verslechteren, dan passen wij onze besluiten hierop aan. Onderstaande adviezen gelden bij risiconiveau ernstig.

Corona en zwangerschap

Voor zover bekend lijkt het ziekteverloop bij zwangeren hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Je hoeft je dus geen extra zorgen te maken. Ook blijkt het coronavirus geen verhoogde kans te geven op een miskraam of een aangeboren afwijking bij het kind. Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangeren vatbaarder zijn voor het nieuwe coronavirus. 
Indien je klachten hebt van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of plotseling verlies van reuk of smaak wordt geadviseerd om thuis te blijven en je te laten testen. Bel de huisarts alleen indien je ernstige klachten hebt, bijvoorbeeld hoge koorts of moeizame ademhaling. Kijk voor meer informatie op de site van het RIVM.
Als je werkt in de zorg, op een basisschool of kinderdagverblijf en het niet lukt om 1,5 meter afstand te houden, dan is het verstandig om vanaf 28 weken zwangerschap ander werk te gaan doen. Vraag hiernaar bij je werkgever of bedrijfsarts.

Zwangerschapscontroles

 • Kom met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of plotseling verlies van reuk of smaak niet naar de praktijk. Neem telefonisch contact op, zodat we de afspraak kunnen verzetten.
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst, in onze hal staat een hygiënezuil. 
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot andere zwangeren en zorgverleners.
 • Zowel zwangere als partner dienen een mondkapje te dragen tijdens het gehele bezoek aan onze praktijk. De verloskundige zal ook een mondkapje dragen en tevens handschoenen bij lichamelijk onderzoek.
 • Je partner is welkom bij controles en echo’s, kinderen en andere familieleden mogen helaas niet meer mee. We vragen of je kritisch wilt overwegen bij welke controles je partner wel of niet meekomt.
 • Het controleschema blijft zoals gebruikelijk. Intakegesprekken en nacontroles kunnen eventueel telefonisch, geef bij de assistente aan wat jouw voorkeur heeft.
 • Het hartjesspreekuur gaat door. Het is niet verantwoord om met teveel mensen in de wachtkamer te zijn en daarom is het niet meer mogelijk om iemand mee te nemen naar het hartjesspreekuur, ook je partner niet.
 • Centering Pregnancy bijeenkomsten worden tijdelijk geannuleerd. Voor de lopende groepen wordt er geïnformeerd of deze een digitale doorstart krijgen.
 • Bij terugkeer uit een vakantieland waar het reisadvies oranje of rood is, luidt het advies van het RIVM om tien dagen in thuisquarantaine te gaan. We vragen jullie dan ook om afspraken bij ons te verzetten tot na deze tien dagen. Bel onze assistente voor overleg wanneer je denkt dat een eerder consult noodzakelijk is. Kijk op de website Nederlandwereldwijd voor een reisadvies per land.
 • In het Slingeland Ziekenhuis gelden andere maatregelen, kijk op hun website voor de laatste informatie. In ieder geval is het dragen van een mondkapje verplicht en dien je zoveel mogelijk alleen te komen. Alleen bij de vroege echo, de termijnecho, de echo en controle bij 32 weken, de echo en controle bij 36 weken en een spoedconsult mag je partner meekomen. 


Ons controleschema is als volgt:

Vroege echo rond 8 weken
Intakegesprek rond 9-10 weken
Termijnecho rond 10-12 weken
Controle rond 16 weken
20-wekenecho bij EVA rond 19 weken
Controle rond 23 weken
Controle rond 27 weken
Controle rond 30 weken
Controle rond 33 weken
Liggingsecho rond 35-36 weken
Controle rond 35-36 weken
Controle rond 37-38 weken
Controle rond 39 weken
Controle rond 40 weken
Controle rond 41 weken
Groeiecho’s op indicatie bij EVA rond 28, 32 en 36 weken 
Nacontrole 6 weken na de bevalling

 • De voorlichtingsavonden over de bevalling kunnen zeker tot het einde van dit jaar nog niet worden georganiseerd. De presentatie is wel digitaal te bekijken op de website van ons Verloskundig Samenwerkingsverband.
 • De informatieavonden over borstvoeding worden geannuleerd. Lactatiekundige Linda Offereins biedt een online voorlichting over borstvoeding. Deze voorlichting bestaat uit 3 uur online informatie, gekoppeld aan een telefoongesprek met de lactatiekundige voor het nabespreken en stellen van vragen. De kosten hiervan zijn €25,00. Neem hiervoor contact op met Linda: info@lactacare.nl


Bevalling

 • Je mag zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen.
 • Wij zullen tijdens de bevalling een mondkapje dragen. Bij een thuisbevalling hoeven de barende en partner dit niet. Bij een bevalling in het ziekenhuis dienen de barende en partner bij aankomst en vertrek in het ziekenhuis een mondkapje te dragen. Op de kamer draagt de partner een mondkapje wanneer er zorgverleners aanwezig zijn.
 • Bij zowel een thuis- als ziekenhuis bevalling mag er indien gewenst één extra persoon aanwezig zijn, naast je partner. Bijvoorbeeld een doula, geboortefotograaf, moeder of vriendin. Uiteraard mag deze persoon geen klachten hebben en dient hij of zij een mondkapje te dragen.
 • Het is zowel thuis als in het ziekenhuis mogelijk om in bad te bevallen. 


Kraamtijd

 • We zullen twee keer langskomen voor een kraamvisite, we verrichten dan ook de hielprik bij de baby. De rest van de controles in de kraamweek doen we telefonisch. Indien er problemen of bijzonderheden zijn dan neemt de kraamverzorgster contact met ons op, uiteraard kunnen we dan extra langskomen.
 • Laat het ons van tevoren telefonisch weten indien er in huis zieke of verkouden mensen zijn.
 • Wij dragen een mondkapje tijdens ons bezoek, de kraamvrouw en partner hoeven dit niet.
 • Wanneer je bent opgenomen op de kraamafdeling, mag je partner 24 uur per dag aanwezig zijn. Broertjes en zusjes mogen eenmaal per dag onder begeleiding van de partner op bezoek komen als de kraamvrouw nog minimaal 24 uur in het ziekenhuis moet blijven. Andere bezoekers zijn niet toegestaan.


Anticonceptie

Neem telefonisch contact met ons op indien je anticonceptie nodig hebt. Indien het plaatsen van een spiraal wenselijk is, plannen we een afspraak op onze praktijk. We vragen je om alleen te komen.

Vragen

Bij verloskundige vragen zijn wij uiteraard telefonisch bereikbaar. Houd verder de landelijke informatie vanuit de regering en het RIVM in de gaten, dit doen wij ook. Op onze website en social media vind je voortdurend de laatste updates.
Blijf gezond!


Met vriendelijke groet,
Verloskundigen en assistentes van verloskundigenpraktijk Nona