Sluiten

Kruk- en badbevalling

Bevallen kan op veel verschillende manieren en in verschillende houdingen. Indien je wensen hebt met betrekking tot de bevalling, dan horen wij dit graag op het spreekuur.

Baarkruk
Zittend op de baarkruk is een natuurlijke houding om te persen. Je partner kan op een stoel achter je gaan zitten en kan je op deze wijze ondersteunen. Door rechtop te zitten hebben vrouwen vaak het gevoel actief betrokken te zijn bij het persen. Natuurlijk helpt ook de zwaartekracht mee in deze houding. Je kan zelf aangeven dat je op de kruk wilt bevallen, maar het gebeurt ook regelmatig dat wij tijdens het persen besluiten van houding te veranderen en de kruk voorstellen. Dit om de bevalling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Wij hebben allemaal een baarkruk in de auto, er is er ook een in het ziekenhuis.

Badbevalling
Warm water heeft een ontspannende werking tijdens de ontsluiting. Vaak kun je de weeën beter opvangen onder de douche of in bad, het lijkt of de pijn minder intens is. Daarbij komt dat het bevallingsbad een groot bad is waarin je je gemakkelijk kunt bewegen en dus steeds van houding kan wisselen. Ook het persen kan in bad plaatsvinden. De geboorte van je kindje gaat in het water geleidelijker doordat je kindje vanuit het warme vruchtwater in het warme badwater komt. Je ziet dan ook dat kinderen die onder water geboren worden vaak zeer ontspannen en alert zijn.
Voor de partner kan een waterbevalling ook positief zijn, omdat hij of zij zich nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. Bovendien heeft de partner ook direct contact met de baby. Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Het kan wel zo zijn dat tijdens de bevalling de conditie van moeder of kind verandert, waardoor het verstandig kan zijn om naar bed te verplaatsen. Het is dan ook de bedoeling dat het bad op dezelfde verdieping staat als je bed.
Wanneer je graag in bad wil bevallen, maak dit dan bij ons kenbaar.

Bad kopen of huren voor een thuisbevalling

Oerbron

Wij werken samen met www.oerbron.nl. Oerbron gelooft in de kracht van keuze, je kunt daarom kiezen uit verschillende bevalbaden, zowel opblaasbaar als verwarmd. Er is altijd een bevalbad dat past bij jouw wensen. Als je een bevalbad huurt is dit altijd inclusief alle benodigdheden zoals een pomp, kraankoppelingen en een badthermometer.

Daarom kies je voor Oerbron:

  • Gehuurde bevalbaden worden aan huis geleverd en weer opgehaald.
  • Altijd kosteloos annuleren vóór je 37e week.
  • De huurperiode – in totaal 5 weken – start vanaf 37 weken zwangerschap. Het bevalbad wordt enkele dagen voor de start van de huurperiode geleverd.
  • Bij een ongebruikt bevalbad ontvang je een deel van het huurbedrag terug.
  • Oerbron is gevestigd in Dinxperlo, je kunt je bevalbad daarom ook af komen halen.

Bevallingsbaden.nl

Bij Bevallingsbaden.nl kun je een bevallingsbad kopen of huren, er is keuze uit twee verschillende maten. Een pakket met extra benodigheden koop je erbij, zoals een pomp, slangen, kraankoppelstukken en thermometer. Op de website vind je een instuctiefilmpje hoe je het bad snel en hygiënisch kunt opzetten, gebruiken en opruimen. Een huurbad wordt in de 36e week van je zwangerschap thuisbezorgd en weer opgehaald na je bevalling. Wanneer je het bad toch niet gebruikt hebt, ontvang je een deel van het huurbedrag retour. 

Badbevalling in het Slingeland Ziekenhuis

Het is ook mogelijk om in het Slingeland Ziekenhuis in bad te bevallen of om in een bad de weeën op te vangen. Dit kan bij zowel een poliklinische als bij een klinische bevalling. Houd er wel rekening mee dat er een medische reden kan zijn waardoor het verstandiger is om op bed te bevallen.
Op de afdeling Verloskunde zijn twee baden (de Birth Pool in a Box mini) aanwezig. Het bevalbad staat tijdens de bevalling in de verloskamer. Als je in bad wil bevallen, kun je op dat moment de benodigdheden aanschaffen (aanvoer- en afvoerslang, afvoerpomp en een persoonlijke hoes). De kosten hiervan zijn €85,00 en moeten ter plekke in het ziekenhuis worden betaald. Je kunt in het Slingeland Ziekenhuis alleen pinnen.
Je hoeft het bad niet van tevoren te reserveren. En ook als je tijdens de bevalling bedenkt dat je graag in bad zou willen bevallen, dan kun je dat op dat moment nog aangeven. Je partner mag niet in het bad plaatsnemen.