Sluiten

Kruk- en badbevalling

Bevallen kan op veel verschillende manieren en in verschillende houdingen. Indien je wensen hebt met betrekking tot de bevalling, dan horen wij dit graag op het spreekuur.

Baarkruk
Zittend op de baarkruk is een natuurlijke houding om te persen. Je partner kan op een stoel achter je gaan zitten en kan je op deze wijze ondersteunen. Door rechtop te zitten hebben vrouwen vaak het gevoel actief betrokken te zijn bij het persen. Natuurlijk helpt ook de zwaartekracht mee in deze houding. Je kan zelf aangeven dat je op de kruk wilt bevallen, maar het gebeurt ook regelmatig dat wij tijdens het persen besluiten van houding te veranderen en de kruk voorstellen. Dit om de bevalling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Wij hebben allemaal een baarkruk in de auto, er is er ook een in het ziekenhuis.

Badbevalling
Warm water heeft een ontspannende werking tijdens de ontsluiting. Vaak kun je de weeën beter opvangen onder de douche of in bad, het lijkt of de pijn minder intens is. Daarbij komt dat het bevallingsbad een groot bad is waarin je je gemakkelijk kunt bewegen en dus steeds van houding kan wisselen. Ook het persen kan in bad plaatsvinden. De geboorte van je kindje gaat in het water geleidelijker doordat je kindje vanuit het warme vruchtwater in het warme badwater komt. Je ziet dan ook dat kinderen die onder water geboren worden zeer ontspannen en alert zijn.
Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief omdat die zich nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. Bovendien heeft de partner ook direct contact met de baby. Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Wij kunnen alleen niet voorspellen of je ook daadwerkelijk in het bad kunt bevallen. Het is dan ook de bedoeling dat het bad op dezelfde verdieping staat als je bed.
Wanneer je graag in bad wil bevallen, maak dit dan bij ons kenbaar.

Bad kopen of huren
Wij werken samen met www.bevallingsbaden.nl. Je kunt hier een bevallingsbad kopen of huren, je hebt de keuze uit twee verschillende maten. Een pakket met extra benodigheden koop je erbij, zoals een pomp, slangen, kraankoppelstukken en thermometer. Op de website vind je een instuctiefilmpje hoe je het bad snel en hygiënisch kunt opzetten, gebruiken en opruimen. Een huurbad wordt in de 36e week van je zwangerschap thuisbezorgd en weer opgehaald na je bevalling. Wanneer je het bad toch niet gebruikt hebt, ontvang je een deel van het huurbedrag retour.