Sluiten

Regelen

Waar je aan mag denken aan het begin van de zwangerschap:

Huisarts
Stel je huisarts op de hoogte van je zwangerschap, hij/zij kan hier dan rekening houden als je bijvoorbeeld een behandeling of medicatie nodig hebt.

Kraamzorg
Vraag kraamzorg aan, het beste moment hiervoor is tussen de 12-16 weken. Het aanvragen kan rechtstreeks bij het kraamcentrum en hoeft dus niet via je zorgverzekering. Een kraamverzorgster assisteert ons bij de bevalling (thuis- en poliklinisch) en vervolgens zal zij in het kraambed de zorg rondom moeder en kind op zich nemen. Let op: alleen de kraamverzorgsters van Naviva (voorheen Yunio), KraamZus (voorheen LiemersCare) en De Kraamvogel (voorheen ZIN) helpen ons bij een poliklinische bevalling in het Slingeland Ziekenhuis.

Erkenning van de baby
Indien de ouders van een kind niet met elkaar getrouwd of geregistreerd partner zijn, kan de vader het kind erkennen door het vaderschap te laten registreren bij de Burgerlijke Stand. De vader heeft dan een onderhoudsplicht en een zorg- en opvoedingsplicht. Dit betekent dat bij de geboorte het kind ook zijn achternaam kan krijgen. Op de site van de Rijksoverheid vind je meer informatie. 

Moeders voor Moeders
Als je je aanmeldt voor de eerste afspraak, zal de assistente je vragen of je mee wil doen met Moeders voor Moeders. Deze organisatie verzamelt urine van zwangere vrouwen. Hieruit kan een medicijn ontwikkeld worden dat ingezet wordt voor vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden. Wanneer je je wilt opgeven bij Moeders voor Moeders kun je dit doorgeven aan onze assistente, of aanmelden op de website van Moeders voor Moeders.

Zwangerschapscursus
Denk alvast na over het volgen van een zwangerschapscursus. Voor de meeste zwangerschapscursussen kun je rond de 16-20 weken aanmelden.

De ZwApp+
Speciaal voor zwangeren uit onze regio is een zwangerschapsapp ontwikkeld. Deze app geeft informatie die specifiek is afgestemd op jouw zwangerschap. Je kunt de app gratis downloaden in de App Store of Google Play.

Zwangerschapsverklaring
Meestal wil je werkgever een zwangerschapsverklaring hebben. Dit is een bewijs dat je zwanger bent en geeft aan wanneer je ongeveer zal gaan bevallen. De werkgever heeft dit bewijs nodig om een bevallingsuitkering bij het UWV aan te vragen. Ook als je zelfstandig ondernemer bent, heb je een zwangerschapsverklaring nodig voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je kunt deze verklaring in je digitale dossier vinden, nadat de uitgerekende datum vastgesteld is met de termijnecho.
Verder kan een zwangerschapsverklaring handig zijn als je op vakantie gaat met het vliegtuig, om aan te tonen hoe ver je zwanger bent. Vanaf 32-34 weken mag je niet meer met het vliegtuig op vakantie, de precieze termijn verschilt per maatschappij.