Sluiten

Team Blauw

Het blauwe team bestaat uit Caroline Jongen, Sytske Kowald en Yvonne Combee.

Caroline Jongen

Caroline Jongen is mijn naam, het was 1979, ik was 15 jaar en hield het net geboren kindje van mijn nichtje in mijn armen. Toen wist ik het, vanaf dat moment wilde ik verloskundige worden.

En zo is het ook gegaan. Drie jaar lang woonde ik intern op De Vroedvrouwenschool in Heerlen, waar zo’n kleine 1000 bevallingen per jaar plaatsvonden. Het was een wereld van uitersten. Aan de ene kant het vak leren op een soms hele harde wijze (ik was soms zo zenuwachtig dat ik 's ochtends geen hap door mijn keel kon krijgen) en aan de andere kant het ontstaan van diepe vriendschappen. Wat hebben we een boel ongein uitgehaald!

Na mijn afstuderen kwam ik in een vreemde wereld terecht, de Achterhoek. Voor mij geboren en getogen Zuid-Limburgse een volledig nieuwe en onbekende wereld. Dan was ik op het platteland bij een bevalling van een boerin en verstond ik haar echt niet. 'Deurgoan deerne' zei de boer dan?! Of bij protestantse families, waar alles toch echt heel anders ging dan in het katholieke Limburg. Tanden op elkaar en doorzetten, maar gelukkig is bevallen een universele taal.

Er is veel veranderd in bijna 30 jaar verloskunde. Ik herinner me nog de tijd dat ik met een pieper door de stad liep en als hij afging ik ergens in een winkel een telefoon moest opzoeken of eerst naar huis moest gaan. Vervolgens belde ik de telefoon centrale van het ziekenhuis. Die gaf mij het nummer door wat ik moest terugbellen. Dus vroeger was echt niet alles beter…

Samen met drie al bijna volwassen kinderen, een prachtige LAT relatie met de bosbaas van landgoed Twickel en Argentijnse tango is het leven nooit saai:).

Nu na ruim 25 jaar geniet ik nog steeds van een mooie (thuis)bevalling. Het nieuw geboren leven is en blijft een wonder voor mij.

Tot ziens op de praktijk!
Caroline Jongen

Sytske Kowald

Lieve mensen!

Om een beetje m’n persoon te schetsen: geboren in Duitsland (’71), opgegroeid in België in het mooie Antwerpen. Samenwonend met Edwin sinds ’91 en we hebben een zoon Robbe uit '03.

Toen m’n oudere zus zwanger was werd het al snel duidelijk dat ze thuis wilde bevallen. Vanwege onze hechte band mocht ik deze gebeurtenis meemaken. Daardoor zag ik het licht, de ingeving: dit is wat ik wil doen!

In ’99 heb ik de vroedvrouwenopleiding in Gent afgerond en verhuisden we naar Doetinchem (Edwins geboorteplek). Daar zocht verloskundigenpraktijk Juffrouw Kroost extra versterking en heb ik met Caroline en Dämphy zes mooie jaren beleefd.

Omwille van familie verhuisden we weer naar Gent, waar ik zes jaar in een fertiliteitspoli werkte en daarnaast in een vroedvrouwenpraktijk waar we met name de thuisbevalling begeleidden, vaak op de baarkruk en in bad, mooie ervaringen!

In 2011 mocht ik bij NONA aan de slag!

Hoewel er in de verloskunde veel veranderd is, hou ik nog steeds van het Nederlands verloskundig systeem en vind ik het fantastisch om behalve aan een medisch veilige, ook een fijne zwangerschap en bevalling met jullie te werken, waar je een goede herinnering aan blijft houden. Anderzijds geniet ik er zó van, dat elke geboorte een energieboost en steeds weer voldoening geeft!

Yvonne Combee

Beste zwangere en partner,

Ik ben Yvonne Combee, geboren in Rotterdam. Toen ik vijf jaar was, ben ik verhuisd naar Zelhem en daar ben ik ook opgegroeid. Na een tijdje in Amsterdam te hebben gewoond voor mijn studie ben ik weer teruggekomen naar Zelhem en heb ik samen met mijn vriend een eigen huisje.

Toen ik klein was, riep ik altijd heel hard dat ik ‘vroedvrouw’ wilde worden. Tijdens mijn middelbare schooltijd kwam ik er achter dat ik daarvoor ver weg moest gaan studeren en dus ook wonen, de twijfel sloeg toe. Na lang wikken en wegen ben ik blij dat ik de stap genomen heb en mijn droom gevolgd heb. Na het behalen van mijn Vwo-diploma in Doetinchem ben ik in 2010 begonnen aan de opleiding Verloskunde in Amsterdam. Na mijn laatste stage bij NONA te hebben afgerond, mag ik mij vanaf juli 2014 verloskundige noemen.

Ik ben na mijn afstuderen bij Nona blijven werken en heb ondertussen ook als waarneemster bij andere praktijken in de regio gewerkt. Vanaf oktober 2015 ben ik één van de vaste gezichten geworden van het blauwe team.

In mijn vrije tijd ben ik regelmatig in de sporthal te vinden om te volleyballen en maak ik ook muziek bij de plaatselijke muziekvereniging. Ik vind het heerlijk om af en toe een boekje te lezen of te gaan wandelen.
Een hele fijne zwangerschap, geboorte en kraamtijd toegewenst!

 Tot ziens in de praktijk!